Efter populära TV-serien – turister stormar till Tjernobyl

Rekordpopulära serien lockar många människor till verklighetens Tjernobyl.

delningar

Klockan är 01.23 lördagen den 26 april 1986 när det sker en explosion i kärnkraftsreaktor fyra på kärnkraftsverket i Tjernobyl i utkanten av staden Prypjat i Ukraina, dåvarande Sovjetunionen.

Radioaktiva partiklar spreds över stora delar av Europa. Det dröjde innan allmänheten informerades om olyckan och det tog lång tid innan man insåg allvaret i olyckan.

Fram till mitten av år 2005 var det fastställt att knappt 50 personer avlidit som direkt följd av olyckan. Hur många som sammanlagt dött till följd av olyckan är än idag oklart.

Foto: Andrii Shevchuk

I maj premiärsändes TV-serien Chernobyl på HBO, som skildrar olyckan och dess konsekvenser. Serien regisseras av svensken Johan Renck och två svenska skådespelare syns i serien; Stellan Skarsgård och David Dencik.

Serien Chernobyl har snabbt blivit väldigt populär och har nyligen slagit rekord på film- och tv-sajten Imdb genom att uppnå sajtens högsta genomsnittliga tittarbetyg någonsin, 9,7.

Foto: Mariana Ianovska, Mostphotos

Idag är stora delar av Prypjat en övergiven spökstad där det fortfarande finns många påminnelser om tiden innan olyckan. Seriesuccén har lett till ett ökat intresse för att besöka det olycksdrabbade området. Enligt The Guardian har antalet besökare ökat med 40 procent jämfört med samma tid förra året.

– Många människor kommer hit, de frågar mycket om TV-serien och om allt som hänt. Folk blir mer och mer nyfikna, säger turistguiden Viktoria Brozhko till nyhetsbyrån Reuters.

Övergivet barnhem. Foto: Igor Stramyk, Mostphotos

Delar av en nöjespark. Foto: Igor Stramyk, Mostphotos

Foto: Andrii Shevchuk, Mostphotos

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.