Laddar

Efter SMS-vågen: Stort antal anmälningar mot företaget

Ett företag har skickat ut en stor mängd SMS där de tar betalt för en tjänst som en gratis. En av dem som anmält bolaget bor i Uppsala.

delningar

Ett företag med postadress i Malmö ”Accord Alliance LTD” som står bakom hemsidan Kyrkskatt.se har fått skarp kritik efter att ha skickat ett stort antal sms till människor i hela landet. Det har nu lett till ett flertal anmälningar hos Konsumentverket. En av dem som gjort en anmälan är bosatt inom Uppsala kommun. Kvinnan som tidigare aldrig varit i kontakt med företaget innan hon fick ett sms skickat till sig, skriver så här:

”Företaget uppger att den som tipsar om deras tjänst kan vinna biljetter till VM och/eller en TV. Är tveksam till huruvida detta stämmer. Har fått sms till mitt privata nummer, som någon ska ha lämnat till dem. Får de göra så, om jag inte själv har lämnat ut mitt nummer?”

Den som beställer tjänsten från företagets hemsida får hem en faktura på 369 kronor, trots att det är helt gratis att gå ur kyrkan. Vem som helst kan göra det genom att ladda ner en blankett från Svenska kyrkans hemsida.

Flera av de som har gjort anmälningarna kallar det hela för en bluff. Många har reagerat på att de skickat sms till privata mobilnummer utan att de har bett om det. Felaktig marknadsföring rubriceras anmälningarna som. Metoden kan strida mot lagen.

– Reglerna är väldigt enkla. När det gäller direktannonsering via sms måste mottagaren först ha gett tillstånd till det. Det gäller för alla elektroniska massutskick, säger juristen Mattias Grundström till Dagens Nyheter.

Företaget bakom sms-utskicken har valt att göra sig otillgängliga. Numret som de uppger på hemsidan är inte i bruk. Till tidningen Dagen har de svarat via mejl att de fått en stor mängd beställningar, men kallar kritiken mot dem för ”häxjakt”.

Företaget bakom domänen kyrkskatt.se kan spåras via Internetstiftelsen till en adress på Mahé i skatteparadiset Seychellerna.