Laddar

Efter starka kritiken: Äldreombudsmannen blir kvar

Förslaget att lägga ned äldreombudsmannen möttes av stark kritik. Nu backar Kommunstyrelsen som har beslutat att äldreombudsmannen blir kvar.

delningar

Förslaget om att avveckla äldreombudsmannen möttes av stark kritik, inte minst från Centerpartiets Stefan Hanna som gick i taket efter beskedet.

– Kommunen är många gånger en svårtillgänglig koloss, för många äldre kan en äldreombudsman bli räddningen för att nå igenom till rätt personer, berättade Stefan Hanna (C) då och sågade den rödgröna majoritetens förslag.

– Som allt för ofta ser vi återigen att Socialdemokraterna säger en sak och gör en annan. Äldreombudsmannen fyller en allt viktigare roll när vi ska förbättra vår förmåga att värdigt ge allt fler äldre bra omsorg och vård.

Nu är det klart att äldreombudsmannen blir kvar. Kommunstyrelsen anser att äldreombudsmannen fortfarande fyller en viktig funktion inom kommunens äldrepolitik. Äldreombudsmannen blir därför kvar och ska främst fortsätta att informera och vägleda enskilda äldre samt ge kommunen kunskap om hur Uppsala som samhälle ska bli mer äldrevänligt.

– Vi har lyssnat på kommunens äldre invånare och förstått att de vill ha kvar ett fristående ombud. Därför har vi beslutat att behålla äldreombudsmannen. Särskilt viktigt är det att äldreombudsmannen har fortsatt kontakt med enskilda och kan företräda äldre, säger Erik Pelling (S), kommunalråd med ansvar för äldrefrågor.

Relaterade artiklar