Ekonomisk stöd till historiskt Uppsala-fartyg

Foto: Karolina Matts, Statens maritima och transporthistoriska museer

Sjöhistoriska museet delar årligen ut en miljon kronor till reparationer av kulturhistoriskt värdefulla fartyg. Ett av fartygen som får ekonomiskt stöd är segelfartyget Sunbeam i Uppsala.

delningar

Fartygsstödet har delats ut av Sjöhistoriska museet sedan 1991 och kan i första hand sökas av ägare till historiskt värdefulla fartyg. Sjöhistoriska museet är en del av myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer. I år fick myndigheten in 37 ansökningar om ekonomiskt stöd. Åtta av dem beviljades.

– De historiska fartygen är viktiga för en levande sjöfartshistoria som kan upplevas av många samtidigt som kostnaderna för att reparera dessa historiska klenoder är kostsamt. Självklart är det fartygsägarna själva med sitt engagemang och sin egna ekonomiska insatser som är viktigast. Utan deras insatser skulle landets många historiska fartyg inte gå i trafik, säger Karolina Matts, intendent på Sjöhistoriska museet i ett pressmeddelande.

Ett av fartygen som beviljats stöd är den engelska kuttern Sunbeam som har sin hemmahamn i Uppsala. Fartyget har beviljats 200 000 kronor. Pengarna ska användas till skrovarbeten med bordläggning, spant och garnering. Efter vårens skrovarbeten planerar man för charterseglingar och marina forskningsinsatser även under seglingssäsongen 2019.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar