Laddar

Ex-pojkvän utsatt för hot – fick 48 timmar på sig att betala

En man bosatt i Uppsala fick flera hotfulla meddelanden från sitt ex nya partner. Tillslut gick hoten överstyr.

delningar

Det var i januari 2016 som en man plötsligt fick ett samtal från en kvinna. De hade just avslutat en relation för att kvinnan träffat en ny partner. Mitt under samtalet tog kvinnans nya pojkvän över telefonen och började uttala hot mot mannen.

Några dagar senare började mannen få hotfulla meddelanden från pojkvännen och kvinnans nummer. I meddelandena stod det att mannen hade en skuld på 35 000 kronor att betala, och att detta skulle göras inom 48 timmar. Efter ett tag fick han ett meddelande om att skulden stigit till 56 000 kronor.

Mannen, som enligt domen inte har någon skuld till någon, utgick från att pojkvännen och kvinnan var i behov av pengar. Men han tänkte inte betala summan till dem.

Då fick han ett nytt meddelande med en bild på hans bil och texten: ”Sista varningen, betala det du är skyldig oss”. Mannen gick direkt ut för att titta till sin bil och upptäckte då att den blivit utsatt för skadegörelse. Bland annat var en backspegel sönderslagen och ena dörren rispad.

Händelsen polisanmäldes och tidigare i höst åtalades kvinnan och pojkvännen för bland annat försök till utpressning och skadegörelse. Nu döms pojkvännen för brotten, medan kvinnan frias från anklagelserna.

I förhör berättar pojkvännen att kvinnan inte haft något med detta att göra och att hon inte vetat att han skickat meddelanden till hennes ex från sin eller hennes telefon. Kvinnan berättar också att hon inte hade någon aning om detta innan polisutredningen.

Enligt tingsrätten finns ingen utredning som säkert binder kvinnan till brotten även om hennes mobil använts för vissa hot. Däremot anser tingsrätten att det är utrett att hennes pojkvän genom olaga hot försökt förmå mannen att betala 35 000 till 56 000 kronor. De anser också att det är uteslutet att pojkvännen inte har haft något med skadegörelsen av mannens bil att göra.

Tingsrätten dömer därför mannen till tre fall av olaga hot, skadegörelse samt försök till utpressning. Han döms även för tre fall av grov olovlig körning.

Straffet blir fängelse i sex månader. Pojkvännen ska även betala skadestånd på 25 000 kronor jämte ränta till mannen.

 

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.

1 person har regerat på denna nyheten

1 person har regerat på denna nyheten