EXTRA: Bombhot i Uppsala – stort polispådrag

Foto: Daniel Protiwa - Foto: Mostphotos

(Uppdatering 16.00) Helikopter och nationella bombskyddet kopplades in – visade sig vara falskalarm.

delningar

Strax efter klockan 14.00 på tisdagen fick polisen in ett samtal med ett bombhot riktat mot centrala Gottsunda, Uppsala. Flera polispatruller var på plats och spärrade av platser kring Gottsunda centrum. Nationella bombskyddet tillkallades och även en helikopter var inkopplad i ärendet.

Vid 15-tiden greps en man i 50-årsåldern misstänkt för att ha ringt in bombhotet. Han ska nu förhöras. Polisen meddelar att de ännu inte anträffat något farligt föremål.

– En person har ringt till SOS och uttalat det här bombhotet. Exakt vad personen har sagt kan jag inte säga. Det är en pågående förundersökning, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisens ledningscentral region Mitt.

Vad var det för motiv bakom hotet?

– Det har vi inget. 

Vet ni vem eller vilka hotet är riktade mot?

– Nej, det gör vi inte. Vi är inte ens helt hundra procent säkra på vilken plats som avses. 

Vad gör ni för arbete just nu?

– Vi fortsätter som tidigare, avspärrningarna är kvar och Nationella bombskyddet hjälper oss att undersöka området. Det finns en jacka utomhus som vi intresserar oss för just nu. Vi grep en person vid 15 och den personen ska förhöras. 

Har polisen någon uppmaning till allmänheten?

– Jag tycker att man ska respektera de avspärrningar som finns och dessutom följa patrullernas anvisningar, säger Daniel Wikdahl.

UPPDATERING 16.00:

Inget farligt föremål har anträffats och polisens avspärrningar kommer att plockas bort snarast. Bombhotet bedöms av polisen som oseriöst och gripandet har övergått till ett omhändertagande enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. Den omhändertagne mannen misstänks för falsklarm.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar