Laddar

EXTRA: Konsumentverket varnar för populär barnleksak

Foto: Pixabay / Wikimedia Commons.

Kan utgöra kvävningsrisk för små barn.

delningar

Ge inte squishies till barn under tre år uppmanar konsumentverket föräldrar till i en varning på sin hemsida. Klämleksaken är ofta gjord av ett mjukt töjbart material som gör att småbitar kan lossna om man biter eller drar hårt i den.

”Detta kan potentiellt utgöra en kvävningsrisk, främst för små barn. Barn under tre år bör därför inte leka med squishies”, skriver Konsumentverket.

Squishies är mjuka klämleksaker som blivit mycket populära det senaste året och benämts som årets trendleksak. Den marknadsförs ofta som samlarleksaker för barn mellan sex och åtta år gamla och för denna åldersgrupp är de inte farliga.

Som förälder uppmanas man att se till att barn inte stoppar dem i munnen.

”Om det finns barn i hushållet som ofta biter eller suger på leksaker bör man se till att squishies förvaras utom räckhåll för dem”, skriver myndigheten.

Konsumentverket betonar att det än så länge inte kommit till deras kännedom att något olycka har skett med Squishies. Men de vill ändå uppmana och förebygga till försiktighet kring leksaken.

”Generellt är det bra om man som vuxen ser till att barn leker med leksaker som är avsedda för deras ålder och utveckling, det förhindrar att olyckor sker”, skriver Konsumentverket.

 

 

Relaterade artiklar