Laddar

Nio Uppsalamän köpte sex av barn

Nio personer åtalas vid Uppsala Tingsrätt - misstänkta för att ha, eller försökt, köpa sex av barn. Samtidigt hyllar åklagaren polisens arbete i ärendet.

delningar

Efter jätterazzian mot flera nätpedofiler har nu åklagare vid Uppsala tingsrätt åtalat nio personer för köp av sexuell handling av barn och en person för försök till  köp av sexuell handling av barn. En grupp poliser som under ett par år har arbetat mot internetrelaterade brott mot barn låg till grund för razzian.

– Arbetet bakom åtalen ligger främst hos polisen. En grupp som aktivt arbetat för att förhindra köp av sexuella tjänster har arbetat med att hitta personer som över nätet letat upp barn som säljer sexuella tjänster över nätet, säger en av åklagarna till 24Uppsala, som vill vara anonym.

Under arbetet kontaktade polisen flickorna via en hemsida som flickorna haft profiler på. Polisen kunde sedan spåra köparna via flickornas mobiltelefoner.

I fredags åtalades nio personer för sexköp av barn. Totalt rör det sig om tre olika flickor. En av anledningarna till varför så många åtalades samtidigt är att målsäganden i flera av fallen är samma person.

– Målsäganden är i stort sett samma. Det är en samordning av åtal, för att målsäganden inte ska behöva åka tio gånger till Uppsala. Att målsäganden kan vara med är en grundförutsättning, säger åklagaren.

Samtliga åtalade personer är män. Männen ska bland annat ha stämt träff med flickorna i bilar, i männens hem, i en källarlokal och i ett solarium.

Åklagaren hyllar polisens jobb med att hitta personerna som nu är åtalade. Han säger att det är ett svårt jobb för polisen att sätta sig in i problemet.

– Otroligt bra arbete. Främst med att förhindra, då det inte är olagligt att sälja. Man måste arbeta mycket med rutin. Ofta är det ett rop på hjälp. Ibland är det ett skadebeteende. Vissa av de som säljer dämpar ofta ångesten med sex. Utredarna måste förstå problematiken, säger åklagaren.

Enligt åklagaren har polisen inte haft några större problem att hitta barn som säljer sexuella handlingar på nätet. Trots att sidan har en åldersgräns.

– Det finns en åldersgräns på sidan men det är enkelt att gå förbi. ”Är du över arton år? Klicka i ja så kommer du in”, säger åklagaren.

Förutom köp av sexuella handlingar av barn åtalas en person även för barnpornografibrott.

Efter sommaren beräknas rättegången hållas.

Relaterade artiklar