EXTRA: Omfattande dataintrång i populär app - Nyheter i Uppsala - 24 timmar om dygnet - Helt gratis!

Laddar

EXTRA: Omfattande dataintrång i populär app

Uppgifter om miljontals användare är på vift efter ett dataintrång.

delningar

Ett omfattande dataintrång har drabbat träningsappen Myfitnesspal. Det rapporterar TT. Enligt nyhetsförmedlaren är miljontals uppgifter om användare på vift.

Appen ägs av det amerikanska företaget Under Armour och dataintrånget mot företaget är ett av de största hittills. Bolaget har berättat att hackare kom över användarnamn, mejladresser och lösenord från omkring 150 miljoner användare av appen. Däremot ska de inte ha kommit över några kontokortsnummer. Användare av Myfitnesspal uppmanas nu att byta sina lösenord.

Appen har funnits på svenska sedan 2013 och är den åttonde mest nedladdade gratisappen för Hälsa- och motion i Apples App Store. I nuläget vet man dock inte hur många, eller om några, svenska användare har drabbats skriver TT.

Redan innan dataintrånget har Sveriges konsumenter kritiserat Myfitnessapps hantering av användardata. Enligt organisationen är det största problemet att användarna inte har någon kontroll över hur deras uppgifter om hälsa sprids och används då villkoren är för krångliga för att ta sig igenom.

Generalsekreterare på Sveriges konsumenter, Jan Bertoft, säger till TT att dataintrånget är en kraftig larmsignal om att användare ska vara försiktiga.

– Det man lämnar ifrån sig i de här apparna är väldigt personliga uppgifter om ens hälsa, säger han till TT och betonar att denna händelser avslöjar att appens säkerhet är väldigt bristfällig.

Bertoft tycker därför att användare ska fråga sig hur säkerheten är på hälsoappar och tänka över vad hackare kan göra med ens uppgifter.

– Det måste ställas mycket högre krav på de här företagen att höja säkerheten, men också ställas högre krav på oss själva. Vi måste tänka efter innan vi ger ifrån oss data, säger han till TT.

Relaterade artiklar