Laddar

EXTRA: Smittad kyckling i Uppsala – nästan hälften är farliga

Livsmedelsverket har gjort provtagningar på kyckling i butiker i Uppsala och Stockholm och nästan hälften hade campylobacter.

delningar

Under mars månad genomförde Livsmedelsverket 84 provtagningar på färsk kyckling i butiker i Stockholm och Uppsala, och av dessa innehöll 34 av proverna campylobacter.

23 av 31 prover på Kronfågels kyckling innehöll de farliga bakterierna. Resultatet sticker ut som ovanligt högt för årstiden, men Livsmedelsverket anser att kycklingen inte är farlig, men bara om den tillagas rätt.

Hans Lindmark är chef för den avdelning som har genomfört provtagningen, och enligt honom kommer runt hälften av all kyckling i svenska butiker från företaget.

– Normalt är det inte så här mycket campylobacter den här årstiden utan det kommer ofta senare, säger han till TT.

Magnus Lagergren, vd för Kronfågel:

– Vi har tittat bakom proverna och kvantiteten av campylobacter är liten, så det är inte helt åt skogen. Proverna är tagna under en period då vi hade problem, som vi har berättat om tidigare. Jag är inte nöjd med de här proverna och ska inte försvara dem, men våra egna prover visar att vi är nere på normala nivåer för årstiden nu.

Hos Guldfågeln hittades inga prover med campylobacter. Bara tre av de tio företag som ingår i studien sålde kyckling som var helt ren från de skadliga bakterierna.

Varje vecka sedan juni 2016 blir mellan 100 och 300 personer smittade av bakterierna varje vecka.

Med god hygien i köket och rätt tillagad fågel är dock risken att smittas av kyckling liten, enligt Hans Lindmark.

– Det får inte vara rå kyckling utan saften måste vara klar. Sedan är det viktigt att göra rent skärbrädor och knivar, säger han.

Campylobacter utsöndras med avföringen hos människor och djur och kan smitta människor och leda till infektioner med svåra magsmärtor, blodiga diarréer, feber och kräkningar som följd. I sällsynta fall kan bakterierna ge upphov till allvarliga tillstånd och leda till neurologiska sjukdomar (TT).

Producent/Antal tagna prover/Antal prover med campylobacter:

Varmlösa allfågel: 6 prover, 1 prov smittat med campylobacter

Torsåsens fågelprodukter: 5 prover, 0 smittat campylobacter

Kärra gårdsslakteri: 1 prover, 1 prov smittat med campylobacter

Bjärefågel i Torekow: 4 prover, 4 prov smittat med campylobacter

Lagerberg i Norjeby: 1 prover, 0 prov smittat med campylobacter

Skånefågel: 14 prover, 2 prov smittat med campylobacter

Guldfågeln: 19 prover, 0 prov smittat med campylobacter

Kronfågel: 31 prover, 23 prov smittat med campylobacter

Hagby gårds fågel: 2 prover, 2 prov smittat med campylobacter

Viking fågel: 1 prover, 1 prov smittat med campylobacter