Laddar

EXTRA: Vårdaren kräver tillbaka jobbet efter övervåldet

Den kriminalvårdare som fick sparken efter att ha brukat övervåld mot en person vill att avskedandet ogiltigförklaras.

delningar

Det var i början av mars som P4 Uppland rapporterade att en kriminalvårdare använt övervåld mot en man i 50-årsåldern i november förra året, när han skulle släppas från häktet. I artikeln fanns även ett videoklipp där händelsen hade fångats på film.

Kriminalvårdaren fick sparken från jobbet och två andra vårdare har anmälts internt, bland annat för att ha mörkat händelsen. Men nu kräver den sparkade kriminalvårdaren att avskedandet ska ogiltigförklaras och dessutom vill han ha ett skadestånd på 150 000 kronor.

– Kriminalvårdens beslut är ytterst förvånande. Det finns inte ens grund för uppsägning i det här fallet, säger mannens ombud, advokat Jerker Öhrfeldt, till Nyhetsbyrån Siren.

Vårdaren blev anmäld för händelsen men när åklagaren ansåg att bevisläget var för svagt så lades utredningen ner. Enligt advokaten går avskedandet helt emot lagen om anställningsskydd.

– För ett sådant här beslut krävs en brottslig handling och brottsmisstankarna har ju lagts ned av åklagaren. Man ska samtidigt inte glömma bort en kriminalvårdare som möts av en våldsam person har rätt att bruka våld, säger Jerker Öhrfeldt.

Advokaten anser att myndighetens beskrivning av övervakningsfilm som finns är missvisande.

– Han ger endast den omhändertagne en knuff och det finns inga bevis för att han skulle ha brukat våld med ett skärp, som Kriminalvården påstår. Vi får se om det blir aktuellt med en undersökning av filmen i rätten, hela bevisbördan ligger på dem, säger Jerker Öhrfeldt.

Förutom skadeståndskravet kan kriminalvårdaren också få ett ekonomiskt skadestång på 32 månadslöner vid ett vinnande utfall i domstol.