Fängelse – om du öppnar någon annans post

Foto: Bo Nilsson / Mostphotos

Det är få som känner till lagbrottet. Så här lyder reglerna.

9 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Om du inte bor ensam har det säkert hänt att du i all välmening har öppnat någon annans bankbrev, räkning eller annan post. Eller kanske har du råkat få grannens brev i din brevlåda och inte sett det förrän du redan öppnat brevet?

Det många inte vet är att det är olagligt att öppna någon annans post utan dennes uttryckliga godkännande.

Det spelar inte heller någon roll om du till exempel har ett förhållande med, eller är gift med personen. Det är ändå brottsligt enligt 4 kap. 8 § brottsbalken, då du gör dig skyldig till brytande av posthemlighet.

Straffskalan för brottet är böter eller fängelse i upp till två år. Alternativt kan brottet anses vara intrång i förvar enligt 4 kap. 9 § i brottsbalken, med samma straffskala.

I 4 kap. 8 § gäller nämligen endast fall där posten är ”under befordran”, det vill säga innan det nått brevlådan. Om du bryter upp någon annans brev efter att det har lämnats till mottagaren i dennes brevlåda rör det sig om intrång i förvar.

Nyligen dömdes en kvinna vid Örebros tingsrätt efter att ha öppnat sin exmans post för att hon var orolig att deras gemensamma barn kunde bli vräkta från lägenheten. Kvinnan dömdes i detta fall till 2 000 kronor i böter, vilket Hem & Hyra var först med att rapportera.

Det som är okänt för många är dessutom att det också är olagligt att kasta någon annans post utan tillåtelse, och brottet kan klassas som egenmäktigt förfarande, alternativt egenmäktigt förfogande.

I undantagsfall kan man slippa straff om gärningen utförs vid fara för liv, hälsa och egendom eller vid ett av rättsordningen skyddat intresse.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar