Laddar

Fängelsestraff för omfattande tvätt av brottspengar

Misstänks ha hanterat stora summor pengar från brottslig verksamhet.

delningar

Under juli 2014 till april 2017 har en man mottagit insättningar med upp mot två miljoner kronor till sitt bankkonto. Pengarna har sedan överförts till andra personers konton, använts vid kortköp till andra personer, samt tagits ut som kontantuttag. Transaktionerna från kontot har ofta inträffat redan dagen efter att de överförts till mannens konto.

Nu döms Uppsalabon, som är i 30-årsåldern, för grov näringspenningtvätt. Straffet blir fängelse i ett år och sex månader.

Enligt tingsrätten har utredningen i målet visat att flera tidigare dömda brottslingar gjort transaktioner med mannen, och att mannen inte kan ha varit ovetande om att det var brottslingar han samarbetade med.

För att kunna dömas för grov näringspenningtvätt krävs det att mannen under den aktuella tiden bedrivit näringsverksamhet eller att han under en längre tid vanemässigt tagit emot och översänt stora belopp på sina konton. Under målet har det framkommit att mannen uppfyllde det sistnämnda kriteriet.

Enligt domen rör det sig om 265 banköverföringar, som mannen nu döms för. Han stod även åtalad för 205 fall till, men firas från misstanke om brott gällande dessa transaktioner.

När mannen greps av polis i juni 2017 fann polisen dessutom 18 040 kronor i 500-kronorssedlar, som polisen misstänker kommer från brottslig verksamhet. Mannen döms därför också för att ha förvarat och transporterat kontanterna.

 

Relaterade artiklar