Laddar

Färre gravida missbrukar alkohol

Andelen gravida med riskbruk av alkohol har sjunkit de senaste åren. Både i Sverige och i Skåne går det att urskilja en positiv trend.

delningar

I Sverige låg riskbruket av alkohol på 4,2 procent år 2015. Skåne låg något under den siffran med 3,4 procent, vilket visar en tydlig nedåtgående kurva. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten, som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

– Det har minskat och det är väldigt positivt. Men man kan ju tycka att det ändå ligger högt, säger Pi Högberg, utredare på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

För fyra år sedan var andelen gravida med riskbruk av alkohol vid inskrivningen på mödravårdshälsocentralen 6,2 procent. De senaste åren har den siffran minskat med två procentenheter. Högst andel gravida med riskbruk finns i Värmland, där siffran ligger på 7,1 procent. Lägst i landet var Kronoberg med 1,3 procent.

– När det handlar om graviditet är ett riskbruk allt över noll. Här har man alltså vid inskrivningen på mödravårdscentral fångat upp de som inte bara dricker, utan dricker mer än måttligt, och det handlar om runt var tjugonde gravid. Det är en avsevärd risk för fostret, fortsätter Pi Högberg.

 

 

Relaterade artiklar