Färre patienter drabbas av trycksår

Foto: Simon Eliasson / Bildbyrån

Akademiska sjukhuset tog under förra året fram en handlingsplan för att försöka minska förekomsten av trycksår. Enligt en ny rapport har antalet drabbade patienter minskat under det senaste året.

delningar

Tidigare i veckan offentliggjorde Sveriges kommuner och landsting, SKL, sin årliga rapport om förekomsten av trycksår i vården. Den visar att andelen patienter som drabbas av trycksår under sin sjukhusvistelse har minskat kraftigt det senaste året.

– Region Uppsala har arbetat systematiskt för att minska förekomsten av trycksår och nu ser vi resultatet av detta, säger Ann-Sofie Geschwindt, utvecklingsstrateg vid Region Uppsala, i ett pressmeddelande.

Vid undersökningstillfället i Region Uppsala var det 14,7 procent av patienterna som hade trycksår. Det går att jämföras med förra året då andelen var 23,4 procent. Genomsnittet i landet i den senaste mätningen var 12,3 procent.

Under 2018 tog Akademiska sjukhuset fram en handlingsplan med åtgärder för att försöka minska förekomsten av trycksår. Bland annat har sjukhuset genomfört extra trycksårsmätningar och observationer vid de avdelningar där många patienter haft trycksår. Även de madrasser som använts har kontrollerats.

– Trots utmaningarna med brist på vårdplatser ser vi förbättrade resultat. Den viktigaste faktorn är att det finns ett större fokus och engagemang i frågan. Det finns en samsyn på alla nivåer, som ger förutsättningar för en bestående förändring. Nu måste arbetet fortsätta för att ytterligare minska antalet trycksår, säger Ann-Sofie Geschwindt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar