Laddar

Fettsugning övergick i livsfara – plastikkirurg anmäld

Kvinnan märkte snabbt att något var fel efter ingreppet, men kirurgen sa att hon inte behövde oroa sig.

delningar

En kvinna i 45-årsåldern anmälde i mitten av 2017 en plastikkirurg i Uppsala till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Efter att ha gjort en fettsugningsoperation hos kirurgen ska hon ha fått andningssvårigheter på vägen hem, varpå hon ringde upp honom och frågade om råd. Han hävdade då att det inte var någon fara och att hon inte behövde oroa sig.

När tillståndet förvärrades togs hon till sjukhuset där det kunde konstateras att hon hade fått en dubbelsidig lungkollaps, ett potentiellt livshotande tillstånd.

IVO har i sin bedömning nu kommit fram till att kirurgen inte har gjort sig skyldig till någon försummelse, men att han skulle ha kunnat vara mer tydlig med råd när kvinnan ringde in efter ingreppet.

Kliniken ska också ha genomfört en rad åtgärder sedan händelsen. Bland annat ska de ha manat till försiktighet vid liknande operationer framöver och vissa delar av personalen kommer få ytterligare utbildning som kan förhindra att liknande situationer uppstår.

De läkare som sköter narkosen på kliniken kommer också få utbildning i ultraljudsundersökning av lungorna, så att ett tillstånd som lungkollaps ska kunna upptäckas direkt i samband med operationen.

Relaterade artiklar