Laddar

Fick nog av överfallen – ska ta tillbaka Uppsalas gator

Uppsalabo startade Facebookgrupp som ska nattvandra för kvinnors trygghet.

delningar

Efter att Emilie Lamberthz hörde talas om den senaste i raden av överfall på kvinnor i Uppsala fick hon nog. På söndagen startade hon, tillsammans med en väninna, Facebookgruppen ”Safe Street 018” som på bara ett dygn fått över 700 medlemmar. Förhoppningen med gruppen är att göra gatorna säkrare för kvinnor i Uppsala.

– Vi kommer att skapa ett event i gruppen för en nattvandring nu på fredag. Anmälningarna rullar in hela tiden och vi är glada för alla som vill vara med hjälpa till, säger Emilie Lamberthz, till 24Uppsala.

Emelie Lamberthz som flyttade till från Stockholm till Uppsala för åtta år sedan, menar att staden under dessa år har förändrats.

– Då kunde jag gå och cykla hem själv, men det senaste året har jag börjat känna mig mer otrygg och när jag har pratat runt med folk är det fler som känner samma sak, säger hon.

Hur har responsen varit sedan ni startade Facebookgruppen? – Enbart positivt. Det är många som vill hjälpa till. Vi har också fått flera tips, bland annat om självförsvar. Redan nu diskuteras det om att starta upp en liknande grupp i Stockholm.

Under den senaste veckorna har sammanlagt fem misstänkta våldtäktsförsök skett i Uppsala. För närvarande har ingen misstänkt gärningsperson kunnat kopplas till brotten.