För få kolhydrater kan förkorta livet

Foto: Giovanni Boscherino/Mostphotos.

Så ska du äta enligt nya studien för att leva längre.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Att äta för lite kolhydrater kan förkorta livet med upp till fyra år. Det visar ny forskning – längst lever man om man får i sig måttliga mängder. 

I flera dieter, bland annat LCHF, är tanken att antalet kolhydrater ska hållas nere på ett minimun – och att man istället ska äta mer animaliskt eller mättat fett. Tidigare studier har visat att metoden är hyfsat effektiv för att få till viktminskning i ett kortare perspektiv. 

Men den långsiktiga effekten av dieten är däremot mer kontroversiell. Enligt forskarna går resultaten av deras studie, som presenteras i tidskriften The Lancet att översätta med att från 50 års ålder har en person med ett måttligt kolhydratintag i snitt 33 år kvar att leva. Det samtidigt som en lika gammal person, med lägre kolhydratintag, kan förväntas leva 29 år till och en person med högt intag i snitt får 32 år ytterligare. 

– Låg-kolhydrat-dieter där kolhydraterna ersätts med protein eller fett blir allt populärare. Men våra data tyder på att dessa dieter kan förkorta livslängden och bör därför inte uppmuntras, säger en av artikelförfattarna, Sara Seidelman vid Briham and Women's Hospital i Boston, till The Lancet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar