Laddar

Forskaren: Sömnbrist leder till dödliga sjukdomar

Vi står inför ”en katastrofal sömnbristepidemi”, menar sömnforskaren.

delningar

I en intervju med The Guardian berättar sömnforskaren Matthew Walker, University of California, om ett växande sömnproblem i världen. Den stora bristen på sömn som finns enligt forskaren kan nu leda till ”en katastrofal sömnbristepidemi”.

Det är enligt forskaren saker som datorskärmar, mobiltelefoner och otydliga gränser mellan arbetstid och fritid, som är bidragande faktorer till sömnproblemet. Ett problem som innebär att många riskerar att dö i förtid.

– Jag ser det hela tiden. Jag sätter mig på ett flygplan klockan tio på förmiddagen, när folk borde vara som mest alerta och så ser jag mig omkring och märker att halva planet direkt har somnat, säger Matthew Walker till tidningen.

Forskaren har gjort en studie som visar att en natt med bara fyra till fem timmars sömn gör att celler som motarbetar cancer sjunker med 70 procent och gör en mottaglig för dödliga sjukdomar. Sömnbrist kan förutom cancer också leda till bland annat diabetes, stroke, Alzheimers och psykisk ohälsa. För att cellerna ska fungera krävs minst sju timmars sömn per natt.

– Vi vill framstå som upptagna och ett sätt vi visar det på är genom att prata om hur lite vi sover. Vi kritiserar människor som sover tillräckligt och tänker på dem som att de är tröga, fast de är mer hälsosamma än oss andra, säger Walker.

Relaterade artiklar