Forskaren varnar: Därför kan det bli fler fästingar i sommar

Hyalommafästing. Arkivfoto: Wikimedia Commons/Lucyin, SVA.

Sommaren innebär högsäsong för fästingar. Men hur många små blodsugare kommer det finnas i Sverige i år jämfört med tidigare år?

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Ibland framställs fästingar närmast som vår tids främsta pestkälla. Risken för att bli biten av fästingar är som allra störst vid halvhögt gräs, nära vatten, enligt Naturhistoriska riksmuseet.

Hur mycket fästingar det blir under året beror till största del på vädret. Förra sommarens värmebölja gjorde till exempel att vi blev lite mer förskonade från fästingarna. Men det här året kan det komma att bli ändring.

– Ifjol var det ganska lite fästingar, eftersom hettan gjorde så att de torkade bort. Men kommer det lite mer regn i år så kan det bli mer kryp den här sommaren, säger Björn Olsen, forskare i infektionssjukdomar och expert på fästingburna sjukdomar, vid Uppsala universitet till Nyheter24.

Det gäller dock att det varken är för blött eller för torrt för fästingarna om de ska frodas.

– Är det för blött så håller de sig undan och är det för varmt så torkar de bort, säger Björn Olsen till Nyheter24.

Områdena som beräknas drabbas av mest fästingar i år är mellan- och Sydsverige samt Norrlandskusten. För att slippa bli biten av fästingar är rådet att klä sig i heltäckande kläder, helst ljusa då det är lättare att upptäcka den mörka fästingen. Använd gärna höga stövlar eller andra skor,

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar