Laddar

Forskargrupp har hittat 132 miljoner år gammalt havsmonster

En internationell forskargrupp har hittat ett havsmonster som, med sin superlång hals och tänder som sticker rakt ut åt sidorna, beskrivs som en bisarr varelse.

delningar

Ett 132 miljoner år gammalt fossilt havsmonster från norra Tyskland har identifierats av en internationell forskargrupp. Lagenanectes richterae, som är det namn som man har gett arten, kan dock knappast ha varit en skönhet med sin superlånga hals och tänder stickandes rakt ut åt sidorna.

Nu har nu dock den bisarra varelsen fått en plats i det vetenskapliga släktträdet. Djuret visade sig vara en av de allra första elasmosaurierna och fynden har publiceras i Journal of Vertebrate Paleontology.

– Det viktigaste med denna nya plesiosaurie är att den är bland de äldsta i sitt slag. Det är en av de tidigaste elasmosaurierna, en extremt framgångsrik grupp plesiosaurier som fanns spridda över hela världen. De verkar ha haft sina evolutionära rötter i haven som en gång täckte västra Europa, säger studiens seniora författare dr Benjamin Kear vid Evolutionsmuseet, Uppsala universitet.

Havsmonstret var en plesiosaurie, en utdöd långhalsad vattenlevande reptil som påminner om fantasibilderna av Loch Ness-monstret, och som dominerade haven under dinosauriernas tidsålder.

Lämningarna efter det åtta meter långa skelettet samlades in redan 1964 av privata fossilsamlare. De perfekt bevarade benen räddades undan tunga maskiner i ett lerbrott i Sarstedt nära Hannover. Trots att det gått närapå ett halvt århundrade sedan det upptäcktes var det först nyligen som en grupp internationella forskare bjöds in av Landesmuseum Hannover för att studera det fossila skelettet.

– Det var än ära att bli tillfrågad att undersöka det mystiska plesiosaurieskelettet i Sarsted. Det har varit en av museets dolda skatter. Och än viktigare, det har visat sig vara nytt för vetenskapen, säger Sven Sachs från Naturkunde-Museum Bielefeld.

Lagenanectes skalle kommer att ställas ut som ett av huvudobjekten i utställningen ”Water Worlds”Landesmuseum Hannover.

Relaterade artiklar