Laddar

Forskning: Detta tycker svenskar är viktigast vid bostadsköp

Fem faktorer som avgör vid köp av bostadsrätt. "Väcker frågor kring hur man planerar städer".

delningar

Att köpa bostadsrätt beskrivs ofta som en av livets viktigaste affärer eftersom köpet inte sällan får stor påverkan på privatekonomin.

Enligt ny forskning av Birgitta Vitestam-Blomqvist, forskare i företagsekonomi vid Malmö universitet, är det framförallt känslan av ett hem som spelar störst roll vid ett köp.

Totalt var det fem faktorer som visade sig vara särskilt viktiga för bostadsrättsköparna. Det rör om pengar, identifikation, möjlighet att sälja vidare, bostadsrättsföreningens ekonomi samt hemkänslan, enligt doktorsavhandlingen.

— Många tog hjälp av människor i ens närhet för att kolla bostadsrättsföreningens ekonomi. Man kanske lät en kunnig kompis kolla på årsredovisningen eller bad någon ur ens egen bostadsrättsförening om hjälp, säger Birgitta Vitestam-Blomqvist.

Enligt forskningen var små detaljer viktiga. Till exempel avgjorde parkettgolvet vid ett bostadsköp.

– För mig var det viktigt att lägenheten inte såg ut som alla andra för har man besökt några lägenheter i Dockan så ser allt likadant ut, säger bostadsköparen Lars som intervjuas i avhandlingen.

Nu hoppas Birgitta Vitestam-Blomqvist se fler studier som beskriver det hon kallar för den kalkylativa praktiken kring bostadsrättköp.

– Det här väcker frågor kring hur man planerar städer. När man bygger nytt kanske man ska tänka mer på att man bygger bostäder till olika människor. Om man ska förstå bostadsmarknaden och hur människor gör när de köper bostadsrätt så måste man gå nära och studera varje marknadsplats för sig, avslutar hon.

Relaterade artiklar