Uppsalas Forsränning är en utmaning som testar färdigheterna hos studenter från hela Sverige. Det organiserades ursprungligen som utmaning mellan två studenter. Det var två studenter från ingenjörsprogrammet utmanades att paddla gummibåt nerför de två fallen i Fyrisån. Den första forsränningen ägde rum på valborgsmässoafton 1975. I dag har det vuxit till en årlig tradition som lockar stora skaror av både åskådare och deltagare!
Evenemanget äger rum sista april varje år. Om du vill veta vad denna spännande utmaning innebär, läs vidare!
Hur går det till?
Deltagarna åker nedför Fyrisån från Eddaspången till Islandsfallet med hjälp av sina egenbyggda flottar. Dessa flottar är ofta lite bräckliga och kan gå sönder under spektakulära omständigheter i ån. Loppet pågår i några timmar, med mer än 120 flottar och 450 deltagare. Över 70 000 åskådare brukar titta på loppet.
I början av mars, vanligtvis efter ett lotteri, tilldelas platserna i forsränningstävlingen. På platsen finns byggmaterial som cellplast, träplankor och trälim samt verktyg att låna. Båten får endast byggas av detta byggnadsmaterial, det går alltså inte att dyka upp med en färdig forsränningsflotte och åka. Varje båt byggs av 2-4 löpare. Du måste vara myndig och kunna simma för att delta, men du behöver inte vara student för att delta. Det är dock oftast studenter som vill delta.
Varför ska jag kolla?
Uppsala är känt för sitt stora valborgsfirande, men mycket av detta handlar om fylleri. Vilket kanske inte passar alla. Forsränningen blir därför en chans även för de som inte dricker och för barnfamiljer att se en rolig aktivitet. Det har blivit en tradition för många familjer att titta på forsränningen varje valborgsmässoafton. Loppet är också en utmärkt plats för att se spektakulära krascher. Eftersom båtarna ofta är mycket ömtåliga och det är mycket hård konkurrens är det många båtar som går sönder under loppet. Det är också intressant att se hur uppfinningsrika människor kan vara när de konstruerar sina flottar.
Vad mer bör jag veta?
Tänk på att det kan bli trångt runt ån, så om du vill vara säker på att ha en bra utkiksplats så bör du komma tidigt!