Första patienterna tas emot i nya vårdbyggnaden

Foto: Pressbild.

Sköts upp på grund av legionellabakterier.

delningar

Från och med den 15 maj börjar Akademiska sjukhuset i Uppsala att ta emot patienter i den nya vård- och behandlingsbyggnaden, ingång 100/101. Enligt ett pressmeddelande handlar det om patienter som ska genomgå undersökning med PET- eller MR-kamera vid misstänkt cancer eller andra sjukdomstillstånd. 

– Det känns oerhört skönt att vi med start 15 maj kan erbjuda patienter undersökning/diagnostik med den senaste kombinerade PET-DT-tekniken. I slutet av månaden kommer även MR-verksamheten att vara igång. Den utrustning som nu tas i bruk är förlagd till suterrängvåningen, ett plan som aldrig drabbades av legionella. Inga patienter kommer dock att vara inneliggande här förrän efter sommaren då vattenkvaliteten i huset ska vara långsiktigt säkrad, säger chefsläkare Mikael Köhler i ett pressmeddelande. 

Tanken var först att inflyttningen skulle ha skett redan i februari – men det upptäcktes legionellabakterier i vattnet och därför flyttades det fram. Nu har klorering och spolning genomförts. Det nya huset vid Dag Hammarskjölds väg är Region Uppsalas enskilt största byggsatsning någonsin.

– Akademiska är ett av de ledande sjukhusen i Europa inom PET-diagnostik med sjukdomsspecifika markörer (spårämnen). På sjukhusets PET-centrum installerades för två år sedan Europas första digitala PET-DT, en helt ny generations PET-kamera. Nu installeras ytterligare två liknande PET-DT i ingång 100/101. De kommer främst att användas inom cancerdiagnostik, men även inom neurologi och kardiologi, säger Adel Shalabi, verksamhetschef för bild- och funktionsmedicinskt centrum.

 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar