Laddar

Försvaret förorenade dricksvattnet – ska krävas på skadestånd

Uppsala vatten har tröttnat på de höga reningskostnaderna.

delningar

Uppsala vatten ska kräva Försvarsmakten på över 10 miljoner kronor i skadestånd, det rapporterar Sveriges Radio P4 Uppland.

Ärendet rör det faktum att Uppsala vatten årligen betalar det beloppet för att rena dricksvattnet i regionen från ämnet PFAS. Under fem års tid har halterna av det ämnet varit för höga och orsaken tros vara föroreningar från brandskum som sprutas ut på militärflygplatsen Ärna i Uppsala.

Halterna i vattnet i Uppsala var under en tid dubbelt så högt som Livsmedelsverkets rekommendationer. Då man inte vet exakt hur ämnet påverkar människor – det misstänks påverka lever och immunförsvaret negativt – sattes rening med aktivt kol in, och det är det som har lett till de extra kostnaderna.

Vi kommer kräva att Försvarsmakten betalar för alla kostnader. För vi vet att det är de som är skyldiga till att ha förorenat dricksvattentäkten, säger Uppsala Vattens ordförande Maria Gardfjell till Sveriges Radio.

Kravet kommer att ställas officiellt under ett möte i oktober, så Försvarsmakten har inte tagit någon position i ärendet ännu.

Det kan vi rimligtvis inte ta ställning till eftersom vi ännu inte har fått en sån begäran, säger Folke Borgh, Försvarsmakten talesperson i PFAS-frågan, till Sveriges Radio.

Försvarsmakten hävdar dock att deras brandskum står för så lite som uppemot 15 procent av den PFAS som hamnar i dricksvattnet, något som Uppsala vatten inte håller med om.

Samtidigt som kravet om skadestånd läggs fram kommer de även kräva att Försvarsmakten själv ska stå för reningen av grundvattnet vid Ärna så att det inte sprids vidare.