Förtur för nyanlända i större delen av landet

Foto: Mostphotos. - Foto: Mostphotos

Flera kommuner i Uppsala län har gett förtur i bostadskön.

15 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Varje år utför Boverket en analys av bostadsmarknaden. Det genom att skicka ut frågor till handläggare i landets alla kommuner. Tidningen Hem och Hyra har tagit del av enkätsvaren i sin helhet och granskat hur kommunerna svarat på frågan om de har någon form av förturssystem i sin bostadskö. 

Resultatet visar att 174 av landets 290 kommuner låter vissa grupper gå före i kön, det motsvarar cirka 63 procent av kommunerna som svarat på enkäten. Enligt Hem och Hyra är det absolut vanligaste skälet till att förtur beviljats är att personen i fråga var nyanländ. 109 kommuner svarade att de gett förut på grund av den anledningen. 

En ny lag som infördes för två år sedan är en av förklaringarna bakom att så många nyanlända rundat bostadskön. Lagen gör det omöjligt för kommuner att avstå från att ta emot nyanlända med hänvisning till att det saknas lediga lägenheter. 

Östhammar, Knivsta, Älvkarleby och Heby är några av de kommuner som uppgett att de har gett förtur i enkäten enligt tidningen. Däremot har Uppsala, Håbo, Tierp och Enköping angett att de inte ger förtur. Anledningarna framgår dock inte. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar