Laddar

Genetiska analysen avslöjar: Så befolkades Skandinavien efter förra istiden

Skandinavien var en av de sista delarna av Europa att bli kvitt inlandsisen under den senaste istiden, nu kan en genetisk analys avslöja hur Skandinavien befolkades.

delningar

I en ny studie som publicerades i PLOS Biology beskriver en internationell forskargrupp hur Skandinavien, som var en av de sista delarna av Europa att bli kvitt inlandsisen under den senaste istiden, befolkades av grupper från söder (dagens Danmark och Tyskland) för mer än 10 000 år sedan.

I studien har en tvärvetenskaplig forskargrupp från flera olika universitet och länder kombinerat arkeologiska och genetiska data med de senaste resultaten från klimatmodellering för att studera Skandinaviens tidiga bosättare efter istiden.

– Vi blev överraskade av att se att mesolitiska jägare-samlare från den norska västkusten var genetiskt mer lika samtida befolkningar från öster om Östersjön medan jägare-samlare från det som nu är Sverige var genetiskt mer lika jägare-samlare från centrala och västra Europa, säger Torsten Günther, populationsgenetiker vid Uppsala universitet, som är en av studiens huvudförfattare.

Gruppen analyserade mänskliga kvarlevor från sju individer från den norska Atlantkusten, Gotland och Stora Karlsö. Kvarlevorna daterades med hjälp av kol-14-metoden till mer än 8 000 år före vår tid. De levde alltså under den del av stenåldern som kallas mesolitikum. DNA från ben och tänder utvanns för genomsekvensering. För en av individerna lyckades forskarna återskapa ett av de mest högkvalitativa genom som hittills sekvenserats för en förhistorisk person.

Forskarna jämförde genominformationen med data från jägare-samlare som levde vid samma tid i andra delar av Europa.

 

– De arkeologiska utgrävningsplatserna har utforskats under mer än hundra år. Det var intressant att se vad genetiska analyser kan bidra med när det handlar om att förstå dessa jägar-samlar-grupper, säger Jan Storå, osteoarkeolog vid Stockholms universitet och en av studiens huvudförfattare.

Relaterade artiklar