Laddar

Glädjebeskedet: Polisens anställningsstopp hävt: ”Nu rekryterar vi”

Efter en längre tids anställningsstopp. Nu har polisen fått klartecken att rekrytera. ”Servicen kommer att bli bättre”, säger Jale Poljarevius.

delningar

24Uppsala.se har tidigare granskat polisens personalbrist och anställningsstopp som tidigare i år ledde till att polismyndighetens reception, efter hot om stängning, till slut fick begränsa sina öppettider för att överhuvudtaget kunna hålla öppet.

Efter terrorattentatetDrottninggatan i Stockholm lovade statsminister Stefan Löfven mer pengar till polisen, men trots det har anställningsstoppet legat kvar.

Nyligen kom dock glädjebeskedet att anställningsstoppet hävs.

– Det har kommit in ganska mycket pengar som vi får ta del av, vilket gör att vi nu kan fylla på med civilanställda i receptionen. Det har varit ett väldigt jobbigt år för dem. Sedan har vi haft lite flyt att anstormningen inte har varit större, men det är mer tur än skicklighet, säger Jale Poljarevius som nu också lovar längre öppettider och bättre service.

– Så fort vi har en full bemannad resurs kommer öppettiderna att återgå till det normala igen, och vi kan börja prioritera vissa funktioner som vi helt enkelt inte haft tid med tidigare.

 

Polisens reception får tillbaka sina ordinarie öppettider. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Vad har ni tvingats prioritera bort? – Det handlar om olika typer av service, bland annat telefontider som vi har fått stryka. När vi har drabbats av sjukdomar, vård och barn, och liknande så har vi tvingats prioritera. Nu kommer vi att bli bättre dimensionerade och inte lika känsliga för tillfälliga bortfall, fortsätter Jale Poljarevius som också hoppas på flera nya poliser i yttre tjänst.

– Vi har inlett rekryteringen även av poliser i yttre tjänst, och jag är förhoppningsfull. Jag vill tro att region mitt och Uppsala, där det byggs mycket och är en populär stad att bo i, kan locka hit många nya poliser. Det kommer att tid, men på lång sikt tror jag att det kommer att bli riktigt bra.

Många poliser har slutat, hur stor är chansen att ni kan locka tillbaka dessa? – Där har vi jobbat hårt, och vi kommer att fortsätta det arbetet. Sedan får vi se om vi kan möta deras krav att komma tillbaka, det är sökandes marknad just nu.

Även på utredningssidan önskar sig Jale Poljarevius bättre bemanning, men där ser det inte lika just ut.

– Jag vill anställa ännu flera civila utredare. Det finns ett stort intresse att få bli utredare, och det vore dumt att säga nej till dem. Sedan är det klart att om de poliser vi rekryterar vill bli utredare, då är ju problemet löst. Men jag tror att många av de nyrekryterade helst vill jobba i yttre tjänst.

Hur många brott är det som inte kan utredas i dag på grund av personalbristen? – Vi har det vi kallar balanser. Jag har ungefär 1 800 så kallade mängdbrott, som står för ungefär 75-80 procent av våra brott, som antingen ligger eller precis har delats ut till utredare. Många av dem läggs ned tyvärr. Hade vi haft bättre resurser så hade vi kunnat utreda flera av dessa brott.

Relaterade artiklar