Grundskolevalet har öppnat – färgkodning ska visa var platser finns

Foto: Mostphotos/Katja Kircher

Skolvalet omfattar alla barn som ska börja förskola eller börja ny skola i Uppsala kommun:

delningar

Årets val till grundskolan har precis öppnat och pågår mellan den 10 till 31 januari. Skolvalet omfattar alla barn som ska börja förskoleklass, samt de elever som går på en skola där nästa årskurs inte finns. Nytt för i år är att de som inte gör ett aktivt skolval placeras samtidigt med de som har valt. Ingen elev ska missgynnas av att föräldrar av något skäl inte har gjort ett val. Men eftersom inget eget önskemål finns, sker placeringen enbart utifrån syskonförtur och relativ närhet. Skolvalet är inte obligatoriskt men att göra ett aktivt skolval ökar chansen att få en skolplats som man är nöjd med.

Nytt för i år är även en färdkodning av kommunala skolors årskurs 6 och 7 som visar vilka kommunala skolor i Uppsala som det finns gott om plats på. Kodningen innebär att skolor med få platser markeras med rött, skolor med 11 till 30 platser markeras som gula och de med fler än 30 platser med grönt. Markeringen tas ut efter hur antalet skolplatser såg ut den 9 januari och ändras inte under skolvalsprocessen. Kodningen visar inte söktrycket till skolorna, utan endast läget dagen före att skolvalet började.

– Vi hoppas att det ska underlätta för vårdnadshavarna. Genom att tänka strategiskt och inte enbart välja röda skolor utan också ange någon gul eller grön ökar chansen för barnen att få en önskad skola. Men det är enbart kommunala skolor som färgkodas, inte de fristående, där behöver man själv hålla koll, säger Outi Ceder, chef antagning grundskola.

Totalt är det drygt 4 200 barn som kan söka skola inför hösten 2019, av dessa inbjuds 1700 att välja till årskurs 4, 6 och 7. Resten gäller förskoleklass. I skolvalet önskar vårdnadshavare tre skolor som de kan tänka sig för sitt barn.

FAKTA

I skolvalet 2018 fick 92 procent sitt förstahandsval till förskoleklass och i årskurs 1-9 var det 73 procent som fick sitt förstahandsval. Totalt fick hela 96,4 procent av de som gjorde ett aktiv val plats på någon av sina tre valda skolor.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar