Grundvattennivåerna är redan lägre än normalt

Foto: Länsstyrelsen

Redan nu måste Uppsalaborna tänka på vattenförsörjningen inför sommaren.

delningar

Grundvattennivån i Uppsala län är betydligt lägre än normalt och redan nu uppmanar länsstyrelsen uppsalaborna att tänka på vattenförsörjningen inför sommaren. Det är förra sommarens torka, i kombination med mindre nederbörd än normalt under hösten och vintern, som är orsaken till att har ett grundvattenunderskott. För att de stora magasinen ska kunna fyllas på måste det regna betydligt mer än vad det brukar göra på våren.

Det är nivåerna i Uppsala läns stora grundvattenmagasin, som framför allt används för den kommunala vattenförsörjningen, som är mycket under det normala för årstiden. Det innebär att vi redan nu bör tänka på hur vi konsumerar vatten.

– Orsaken till de låga grundvattennivåerna i de stora magasinen beror på ett nederbördsunderskott under en längre tid, ungefär ett till två år tillbaka i tiden, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU i ett pressmeddelande.

I de små grundvattenmagasinen, som främst används för enskild vattenförsörjning, är nivåerna däremot över det normala för årstiden i länet. Det beror på att det har regnat och snöat en hel del under de senaste månaderna, men det kan förändras snabbt och sjunka om det blir en torr och varm vår och sommar.

– Som det ser ut just nu bör det inte bli något större problem gällande enskilda brunnar i små grundvattenmagasin den närmaste tiden. En torr och nederbördsfattig period kan dock medföra en snabbt försämrad situation för de små magasinen. Det visade sig tydligt under 2018, säger Gunilla Lindgren, miljöutredare på Länsstyrelsen Uppsala län i pressmeddelandet.

FAKTA

Så sparar du på vattnet:

Några enkla tips för att spara vatten är att duscha snabbt och inte bada, inte borsta tänderna eller diska under rinnande vatten. Man bör också vara sparsam med bevattning och inte fylla pooler. För den som har möjlighet kan regnvatten från takrännor samlas upp för att vattna i trädgården.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar