Grusade proffsdrömmar blev startskottet som författare - Nyheter i Uppsala - 24 timmar om dygnet - Helt gratis!

Laddar

Grusade proffsdrömmar blev startskottet som författare

Uppsalastudenten kombinerade högskolestudier med författandet av sin debutthriller ”Kyldygnet”.

delningar

24-årige Philip Birk som läser till historielärare vid Uppsala universitet kom i slutet av mars ut med sin debutthriller. Kortfattat handlar boken om hur Danmarks dyraste målning genom tiderna blir stulen från nationalmuseet i Köpenhamn under en våldsam stöt – och spåren ska komma att leda till en Malmöbaserad liga…

– Jag ville skriva en tempofylld berättelse och hade som målsättning att mina kompisar, som vanligtvis inte läser så mycket, skulle fastna för den. Känslan av att få positiv respons från alla som hörde av sig var obeskrivlig, säger Philip Birk.

Epiteten debutant är en sanning med modifikation eftersom att Philip redan under gymnasietiden gav ut två historieromaner på eget förlag. Historieintresset började odlas under skolåren och filmer som ”Gladiator” eldade på intresset ytterligare.

– Den har jag sett ett tiotal gånger. Jag har även läst många äventyrsromaner om antikens Rom. Mina första två böcker utspelar sig under den tidsepoken, säger han.

Under uppväxten närde 24-åringen en dröm om att en dag bli fotbollsproffs. Men en skada i tonåren skulle punktera den visionen.

– Det började med en stukning när jag hoppade upp på en lagkompis efter att jag gjort mitt första a-lagsmål. I nästa match ett par dagar senare var foten tejpad men fortfarande försvagad. I samband med att jag glidtacklade ihop med en kille gick både vad- och skenbenet av.

Philip berättar att han kände sig invalidiserad tiden efter skadan och spenderade därmed mycket tid i hemmet. När han plötsligt hade oceaner av tid började ägna sig allt mer åt skrivandet – och en ny dröm började formuleras för hans inre.

– Jag har samma inställning till skrivandet som till fotbollen. Då jag aldrig har varit personen med den naturliga talangen har jag i stället försökt väga upp det med en högre arbetsmoral.

Hur gick det skriva samtidigt som du pluggade heltid?

– Fördelen med universitet är att man kan styra sin egen tid. Vissa dagar kommer man hem vid fyratiden på eftermiddagen, tar två koppar kaffe och börjar dagens andra arbetspass. Andra dagar när undervisningen sker senare på dagen försöker jag jobba 4-5 timmar innan universitetet.

Philip Birk ligger inte på latsidan. Redan nu har den unge författaren börjat arbeta med uppföljaren till ”Kyldygnet”. För att hinna i mål i tid gäller det att ha struktur.

– Jag skriver min B-uppsats samtidigt så det blir en avvägning mellan författarskapet och det vetenskapliga. I sommar kommer jag vara ledig och målsättningen är att då lägga in den tunga satsningen, säger han.