Laddar

Här är fritidshusens vinnare och förlorare

Prisuppgången skiljer sig rejält mellan länen.

delningar

Påsken innebär att marknaden för fritidshus ofta börjar tina.

Fastighetsbyrån har beställt statistik från Mäklarstatistik för att få en bild över hur prisutvecklingen har sett ut på fritidshus runt om i landet från mars 2017 till februari 2018 jämfört med samma period 2012/2013.

Det visar sig att priserna på fritidshus i Sverige har ökat med 23 procent på fem år, där medelpriset för ett fritidshus nu landar på strax under 1,7 miljoner kronor. Utvecklingen skiljer sig dock mycket från ort till ort.

– Utvecklingen går mot att man spenderar mer och mer tid i fritidshuset. Därför efterfrågas också en högre standard än tidigare och det blir relevant med bra avlopp, internetuppkoppling och så vidare. Fritidshus med bra bekvämligheter och som även går att konvertera till permanentboende efterfrågas och driver upp priserna. Köpstarka par med vuxna barn är de mest frekventa köparna även om barnfamiljerna börjar komma tillbaka, säger Lasse Tapper, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Norrtälje.

De största vinnarna på marknaden finns på Gotland där priserna har gått upp med hela 75 procent. Även boende i Dalarnas län kan kalla sig vinnare på marknaden med en ökning på 50 procent på fem år.

Fritidshus i Skåne län ligger istället i botten med en nedgång på -5 procent, framförallt beroende på att antal försäljningar i kommuner med lägre prisnivåer ökat mest.

Sett till prisutvecklingen på kommunnivå är det Bollnäs kommun som står för den största ökningen, där har priserna ökat med hela 154 procent på fem år. Kraftigast prisnedgång i landet har Halmstad kommun med -24 procent.

– Fritidshusmarknaden följer till viss del marknaden för permanentbostäder och vi får se om vinterns turbulens avspeglas nu när sommarstugorna börjar säljas. Samtidigt är det en del andra lokala faktorer som påverkar utvecklingen för fritidshus. Efterfrågan från andra länder är en sådan faktor som till exempel påverkar Västkusten och Skåne i hög grad, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Länsvis prisuppgång mellan 2012/2013-2017:

 

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.

1 person har regerat på denna nyheten

1 person har regerat på denna nyheten