Här är Jonas Sjöstedts (V) beslut – avgör Löfvens öde

. - Foto: Wikimedia Commons

Under en presskonferens vid lunchtid på måndagen kom det avgörande beskedet.

7 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

I slutet av förra veckan gav Centerpartiet och Liberalerna beskedet att man är beredda att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister efter en överenskommelse mellan C, L, S och MP. Även Miljöpartiet bekräftade att man ställer sig bakom överenskommelsen.

Det innebar att det avgörande beskedet väntades från partiledaren Jonas Sjöstedt (V) under måndagen huruvida partiet skulle välja att rösta för eller emot Löfven (S), och därmed avgöra om Löfven (S) kommer att bli Sveriges statsminister eller ej.

Under en pressträff vid lunchtid på måndagen kom beskedet: Vänsterpartiet kommer inte att rösta ja innan vidare samtal har förts med Löfven, vilket innebär att Löfven (S) sannolikt kommer att fällas och arbetet för en fjärde och sista statsministerkandidat kommer att påbörjas. Om en fjärde kandidat röstas ner blir det nyval i Sverige.

– Jag tycker inte att det är rimligt att Stefan Löfven röstats som statsminister på onsdag, säger Sjöstedt.

Högervridningen, reformerna och att Vänsterpartiet utestängs helt från politiken. Det är tre punkter som Sjöstedt framhäver gör det omöjligt för Vänsterpartiet att just nu att rösta igenom Löfven. 

– Vi vill inte vara en del av denna regering. Vi kommer bekämpa alla förslag, fortsätter han.

– Vänsterpartiet ska utestängas från allt inflytande. Det är otroligt märklig hållning och för oss helt oacceptabel. Det är faktiskt helt orimligt, säger Sjöstedt. 

– Så som situationen ser ut nu så kan inte Vänsterpartiet rösta gult för Stefan Löfven. Vi söker därför vägar framåt och vi har kontaktat Stefan Löfven för fortsatta samtal. Jag hoppas och tror att även Stefan Löfven vill ha en lösning, men där är vi inte framme än, säger Jonas Sjöstedt.

Enligt Lena Mellin, samhällskolumnist på Aftonbladet sedan många år tillbaka, skulle ett nej från Sjöstedt under tredje statsministeromröstningen sannolikt innebära nyval i april.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar