Laddar

Här är partierna som ökar mest – ”Siffrorna visar att det är match igen”

De stora partierna är de största vinnarna i SCB:s stora partisympatiundersökning inför valet 2018. Så här gick det för varje parti.

delningar

Från 15,3 procent i maj till hela 21,3 procent i november. Moderaterna blev den största vinnaren visar SCB:s stora partisympatiundersökning. Nationellt hamnar Moderaterna på 22,2 procent i SCB:s mätning, vilket är en ökning med 4,1 procent.

– Siffrorna visar att det är match igen. Även om val vinns på valdagen är detta en indikation på att vi nu får lov att diskutera politik. Vi har lagt fokus på trygghet och integration genom jobb, både på lokal och nationell nivå, och Ulf Kristersson har satt en helt ny ton i politiken med fokus på sakfrågorna. Vi är helt enkelt det hoppfulla att valåret kommer handla om politik istället för politiskt käbbel, säger Fredrik Ahlstedt (M).

Även Socialdemokraterna fortsätter att gå starkt och ökar med 0,4 procent från 35.2 till 35.6 procentenheter sedan undersökningen i maj.

– Vi har en tydligt uppåtgående trend i opinionen för oss socialdemokrater de senaste åren. Jag tror det beror på att väljarna ser att vi tar samhällsproblemen på allvar. Vi tar tag i frågor som tidigare regeringar och kommunstyren inte orkat med. För att knäcka kriminaliteten har vi förstärkt trygghetsarbetet både lokalt och nationellt. Vi prioriterar fler lärare i skolan och fler undersköterskor på äldreboendena framför nya skattesänkningar. Det verkar belöna sig i opinionen vilket känns bra även om det såklart egentligen bara är valdagen som räknas. Vi går till val som Socialdemokrater med ambitionen att efter valet leda en stabil majoritet i riksdagen och i kommunen, säger Erik Pelling (S) som även fick se sitt parti öka nationellt med totalt 1.5 procentenheter till 32.6 procent.

De största förlorarna i den senaste undersökningen från SCB blev Centerpartiet som backar från 13.5 till 9.7, och Sverigedemokraterna som  backar med 2.2 procent till 15.8 procent.

– Mycket positivt att C fortsatt har ett kraftigt mycket bättre stöd i opinionen än i valet 2014. Problematiskt att Alliansen gemensamt inte än lyckats stärka sitt opinionsstöd. Sverige behöver bryta den vänsterinriktade och näringslivsfientliga inriktningen. Sverige behöver också många reformer för att försvara vår globala konkurrenskraft. Vänstern erbjuder inte en politik framåt som försvarar det generella välståndet. Ett innovativt och företagsamt samhällsbygge är nödvändigt, säger Stefan Hanna (C).

Om det hade varit siffrorna i valet hade tre partier hamnat under fyraprocentspärren och åka ur riksdagen. Miljöpartiet med 3,4 procent, Liberalerna med 3,8 och Kristdemokraterna (som dock ökar) hamnar på 3.0 procentenheter.

Östra Mellansverige: Moderaterna 21,3 (+6) Centerpartiet 9,7 (-3,8) Liberalerna 3,8 (-0,3) Kristdemokraterna 3,0 (+0,8) Miljöpartiet 3,4 (-0,8) Socialdemokraterna 35,6 (+0,4) Vänsterpartiet 5,9 (-) Sverigedemokraterna 15,8 (-2,2) Övriga 1,5 (-0,1)

Inom parentes förändring jämfört med senaste mätningen.

Relaterade artiklar