Här är vinnarna på bostadsmarknaden

Ny kartläggning visar kommunerna där bostadspriset har ökat mest.

delningar

Svensk Fastighetsförmedling har kartlagt listan över de kommuner där bostadspriset ökade mest under 2017.

Majoriteten av Sveriges län visar prisökningar på både bostadsrätter och villor och i flera län har priserna ökat med mer än en tiondel, visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.

Trots att tempot på bostadsmarknaden saktade in i slutet av förra året fortsatte bostadspriserna att öka i Skåne.

Ingen av kommunerna i kartläggningen hade någon prisnedgång på villor under 2017. När det kommer till bostadsrätter var det endast i Hässleholm och Ängelholm som priserna backade.

När det kommer till villapriserna i Sverige har de stigit som mest i Vänersborg, 20 procent, Lomma, följt av Höör och Karlskrona. Jämfört med bostadsrätter är prisökningen för villor betydligt högre i riket och ligger på totalt fem procent.

– Den största anledningen till att priserna på bostadsrätter sjönk under förra året var att utbudet ökade kraftigt. Enligt Hemnet lades hela 13 procent fler bostadsrätter ut till försäljning. Utbudsökningen beror främst på det rekordhöga byggandet vi haft under de senaste åren. Många fundamentala faktorer på bostadsmarknaden har dock inte förändrats. Vi har fortfarande en stark konjunktur med låg arbetslöshet och räntorna är fortsatt mycket låga. Med stor sannolikhet kommer vi därför se att hela marknaden återhämtar sig under 2018, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Det är framförallt i medelstora kommuner som priserna stigit allra kraftigast. På topplistan finns däremot ingen kommun från de tre storstadsregionerna.

– Framöver är det viktigt att satsa på en mer differentierad bostadsmarknad genom att bygga rätt typ av bostäder. Alla ska ha en möjlighet till ett schysst boende med närhet till ett bra arbete oavsett plånbok. Jag tror vi kommer se fler crowdfunding-lösningar, där man hjälper varandra, delar hem och kanske kommer det gå att köpa ett rum i en större bostad, säger Tanja Ilic.

Topplista: Här steg bostadspriserna mest på bostadsrätter 1. Trelleborgs kommun 40 procent 2. Vellinge kommun 35 procent 3. Landskrona kommun 33 procent 4. Eslövs kommun 24 procent 5. Lomma kommun 17 procent

Topplista: Här steg bostadspriserna mest på villor 1. Lomma kommun 19 procent 2. Höörs kommun 17 procent 3. Vellinge kommun 16 procent 4. Simrishamns kommun 12 procent 5. Helsingborgs kommun 11 procent

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar