Laddar

Här blir det nya naturreservat i Uppsala

Under måndagens kommunfullmäktige togs beslut om ett nytt naturreservat i Uppsala. Och tre till kan det komma att bli under det kommande året.

delningar

Skogsområdet Örnsätra i Uppsala kommun blir naturreservat. Dessutom förväntas ytterligare tre områden följa samma spår under det kommande året.

– Vi har ett ansvar för att bevara och utveckla värdefulla miljöer för hotade växter och djur för framtida generationer och samtidigt säkra möjligheten för människor att vistas i naturen, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med särskilt ansvar för natur och miljö i ett pressmeddelande.

Naturreservatet i Örnsätra, där bland annat en av Linnéstigarna och Jumkilsstigen passerar, kommer bli drygt 17 hektar stort. I området finns flera sällsynta växt- och djurarter, bland annat hackspettar, skalbaggar och svampar.

Beslutet om att göra Örnsätra till ett naturreservat togs under måndagens kommunfullmäktigemöte. De tre andra platserna som eventuellt kommer bli naturreservat inom den närmsta tiden är Kronparken, Årike Fyris och Hammarskog.

Det är Upplandsstiftelsen som kommer att förvalta reservatet. Markkostnaderna delar staten, kommunen och stiftelsen på.

 

 

Relaterade artiklar