Hög tid för sista delen av populär triologi

Foto: Joanna Nordahl.

"Midsommaren" är en interaktiv helkväll där deltagarna undersöker midsommaren och nationalismens kurtiserande.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

24Uppsala har tidigare rapporterat om "Påsken" som var första delen i triologin "Årets händelser". Under lördagen den 25 maj i Botaniska trädgården genomförs den andra delen, "Midsommaren" – en interaktiv helkväll där arrangören, tillsammans med deltagarna undersöker midsommaren och nationalismens kurtiserande. Midsommaren blir också den sista offentliga delen i triologin "Årets händelser", som undersöker påsk, midsommar och jul genom högtidernas egna högtryck.

Midsommaren är den prunkande högtiden som ofta omnämns som Sveriges riktiga nationaldag och visst är det något magiskt med denna folkfestens gemenskap. Det är också den gemenskap som skaparna av eventet, interaktionskonstnären Tove Berglund och koreografen Ludvig Daae vill åtnjuta tillsammans med deltagarna i "denna nationalromantiska försommarkväll som undersöker midsommarens betydelse i skapandet av svensk nationell identitet".

– Deltagarna kommer att samlas ovanför Botaniska trädgården vid slottet, där de kommer att få börja sin soundwalk genom trädgården. Med hjälp av en app skapas egna ljudverk som deltagarna kan lyssna på när de går runt i trädgården, säger Tove Berglund.

Det är väldigt varierande klientel som varit med i de tidigare event som anordnats, men merparten av de som deltagit har varit mellan 25-35 år. Utöver soundwalken får deltagarna möjlighet att pröva sin egen folkdräkt i Linneanum. Det blir även en middag där forskare och teoretiker kommer att tala om midsommar och nationell identitet.

– Vi vill skapa en upplevelse samt att få deltagarna att reflektera kring nationalromantik i förhållande till nationalism, säger Tove Berglund.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.