Hon tävlar i Eurovision för första gången: ”En barndomsdröm”

Foto: LINN FROSTMATS BROBERG/ Andres Putting

Uppsalatjejen ställer upp med bidrag.

delningar

I veckan drog de första semifinalerna i årets upplaga av Eurovision igång. Sverige tävlar med John Lundvik och hans låt ”Too late for love” – men även Uppsala finns representerade nere i Tel Aviv där tävlingarna pågår. Maria Broberg från Uppsala är nämligen låtskrivare bakom Moldaviens bidrag ”Stay” som framförs av artisten Anna Odobescu

– Jag skulle vilja kalla det för en tidlös Eurovisionballad egentligen. Den har dramatiken som en Eurovisionlåt efterfrågar. Det är en riktig powerballad helt enkelt, säger Maria Broberg till 24Uppsala

Maria Broberg berättar att låten kom till på ett lite annat sätt än vanligt. 

– Det är en lite rolig story bakom. Vanligtvis skrivs låtarna på ett camp eller att man sitter i samma rum och skriver. Men i det här fallet så fick jag ett spår som de redan hade börjat på som de ville ha mina synpunkter på. Jag tog det därifrån, sjöng in och gjorde den på mitt sätt. Det slutade i en väldigt fin blandning av de andra tre låtskrivarnas första utkast, säger hon. 

Om låten kommer att ta sig vidare avgörs på torsdagens semi-final. Och där är det tuff konkurrens som väntar. 

– Den är med i det som kallas den hårdaste semi-finalen, för nästan alla vinnartippade bidrag är med där. Det känns lite trist, men samtidigt är Sverige med i samma tillsammans med favorittippade Nederländerna och Schweiz som också har låtskrivare från Uppsala. På det sättet är det kul, men det är ett tråkigt faktum att vi kommer behöva slå ut varandra, säger Maria Broberg. 

Men hon hoppas ändå att låten kommer att ta sig vidare till final. 

– Kollar man på oddsen har det svajat ganska mycket fram och tillbaka. Det har ändå höjts sedan hennes andra soundcheck, men enligt oddsen går vi inte vidare. Men jag lever på hoppet och vet att Anna är en artist som kommer att leverera live när det verkligen gäller. Hon är en väldigt stark sångare, säger Maria Broberg. 

I år hade Maria Broberg med tre bidrag i urvalen till Eurovision i Moldavien, England och Norge. Det här första gången hon har med en låt som tagit sig vidare till Eurovision. 

– Det är skitkul och lite av en barndomsdröm. Det ska bli kul, avslutar hon. 

Här är Maria Brobergs bidrag:

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar