Hon vill se fler kvinnor på scen: "En självklarhet"

Foto: Pressbild.

Målet är att uppnå 50:50 balans senast 2022.

delningar

Uppsala Konsert & Kongress ansluter sig till ett internationellt initiativ som vill uppnå 50:50 balans mellan män och kvinnor på musikscenen. Kampanjen startades 2018 av Keychange som jobbar med att öka jämställdheten i musikbranschen.

Lena Åberg Frisk, vd och konstnärlig ledare på UKK, har länge arbetat i framkanten för ett jämlikt musikliv.

– Keychange är ett viktigt initiativ för att fortsätta öka medvetenheten om jämställdhetsfrågan. För oss är det en självklarhet att delta, dels för att stärka vårt eget arbete, dels för att dela med oss våra erfarenheter inom området, säger Lena Åberg Frisk, i ett pressmeddelande.

Mer än 180 musikfestivaler har hängt på initiativet och målet är att uppnå 50:50 balans senast 2022.

– För mig som konstnärlig ledare är jämställdhet inte bara något som lyfter kvinnors deltagande i musiklivet. Valet står mellan tolerans eller intolerans. Så snart du gjort ditt val öppnar du upp för nya uttrycksformer och alla blir vinnare, menar Lena Åberg Frisk.

Andra som har anslutit sig till engagemanget är bland annat BBC Philharmonic, English National Opera och Vara Konserthus.

– Mina erfarenheter visar tydligt att det inte bara är det rätta valet utan även det smarta, säger Lena.

FAKTA

Här är huvudområdena UKK valt att fokusera på:

Artister på scenerna - Uppsala Konsert & Kongress strävar efter att årligen uppnå 50:50-målet på evenemang arrangerade av UKK senast 2022.

Marknadsföring/kommunikation - Uppsala Konsert & Kongress strävar efter att uppnå 50:50-målet, i all annonsering och medvetet välja bilder och ord för att motverka stereotyper och ojämlikhet.

Partners – Uppsala Konsert & Kongress lovar att uppmuntra samarbetsparter och affärskontater att eftersträva 50:50-balans på sina evenemang.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar