Laddar

I helgen är det dags för Kulturnatten – störst i Sverige

Årets program innehåller över 600 programpunkter av 204 arrangörer och det gör Kulturnatten i Uppsala till den största i Sverige.

delningar

Den 9 september är det dags för Kulturnatten i Uppsala för 29:e året i rad. Årets program innehåller över 600 programpunkter av 204 arrangörer, det gör den till Sveriges största.

Årligen besöks Kulturnatten av ungefär 175 000 personer.

–  Kulturnatten är årets absoluta höjdpunkt i vår kulturstad, då Uppsalaborna går man ur huse för att uppleva denna kavalkad av kultur i alla dess upptänkliga former. Det är fantastiskt att se hur Uppsalas kulturutövare tar täten i att fortsätta utveckla Kulturnatten år efter år, säger Peter Gustavsson (S), kulturnämndens ordförande.

Invigningen är på Uppsala Konsert & Kongress klockan 14 med invigningstal av Leena Huss, forskare i minoritetsspråk och flerspråkighet, samt Peter Gustavsson.

För musiken svarar Elle Márjá Eira som har komponerat invigningsfanfaren.

Kulturnämnden delar ut Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium och Uppsala kommuns kulturarvspris.

Programmet innehåller allt från teater, sång, konst och dans till kreativa verkstäder, rollspel, ljusshower, poesiuppläsning, cykelguidningar, eldshower och mycket mer.

− Årets Kulturnatt visar verkligen det varierande och färgstarka kulturliv som finns i Uppsala. Arrangörerna som består av stadens kultur- och föreningsliv, kulturarbetare, kulturinstitutioner och andra eldsjälar har tillsammans skapat ett brett och roligt program där det finns något för alla. De har jobbat stenhårt för att ge Uppsalaborna och alla besökare utifrån en fantastisk dag med kultur och gemenskap i fokus, säger Elin Winberg, ansvarig projektledare för Kulturnatten, Destination Uppsala.

 

Ett urval av årets programpunkter

Mellan Fröding och Ulleråker. En timmes guidad cykeltur genom Uppsala och Ulleråker med Gustaf Fröding som tema och med sång av Uppsalakören Canourus.

Graffitti JAM. Ett urval av Uppsalabaserade graffitimålare färgsätter Kap-området, Ulleråkervägen 22 i Uppsala.

Fasader. Lion in Chains framför ett collage av elektronisk ambient musik och ljusprojektioner på baksidan av Ekonomikum.

Trummarglädje. Trumworkshop med Globalens trumvänner. Man kan ta med sin egen eller prova på lånad djembe.

Stora scenen och matområdet vid Stadshuset. Musik och teater hela dagen och kvällen. Här bjuds vi på allt från samba, synth och reggae till Commedia dell’arte och folkdans. I år finns även foodtrucks uppställda vid Stadshuset så att besökare kan njuta av både program och mat i vårt mysiga evenemangsområde.

Stadsbiblioteket inviger ett helt nytt rum för unga med mingel, tal, spelkultur, utställning och författarbesök. Dessutom presenteras vinnaren i bibliotekets namntävling samt rummets nya namn.

Det samiska konstverket Maadteraahkas döttrar invigs i Parksnäckan av Carola Grahn. Konstverket är en saga berättad genom augmented reality. På tre platser i staden kan vi möta gudinnorna Saaraahka, Joeksaahka och Oksaahka som är döttrar till Maadteraahka. Konstverket berättar om en del av samernas historia i Uppsala.

Sagor från Afrika. Celso Paco berättar sagor från Afrikas savanner till toner från traditionella afrikanska musikinstrument och dansare på Stadsbiblioteket. Speciellt riktad till alla barn.

Kulturnattsfesten. Årets kulturnatt avslutas på Uppsala Konsert & Kongress. Härligt häng och skön musik. Konsert med Elle Márjá Eira. Kall, arktisk, elektronisk musik färgad av världsmusik och den traditionella samiska musiken. Politiskt och poetiskt.