Laddar

I kväll kan underbarnet bli historisk: ”Extremt bra för sin ålder”

Ikväll är det dags för underbarnet Armand Duplantis allra första VM-final i stavhopp.

delningar

Friidrotts-VM pågår för fullt i London och ikväll avgörs finalen i stavhopp, där Sverige och Uppsala är representerat av den 17-årige talangen Armand Duplantis som ska kämpa om medaljerna.

Tar Duplantis medalj blir han den yngste genom alla tider.

Radiosportens reporter Bengt Skött är på plats i London och bevakar friidrotts-VM på nära håll.

– Jag tror Armand blir femma-sexa, där någonstans – efter Lavillenie, Kendricks, Lisek, Wojciechowski – och kanske den andre fransmannen Chapelle, säger Bengt Skött till 24Uppsala.se.

Vad pratas det om i London bland utländska journalister och medier inför den här finalen? – Bland andra journalister snackas det mest om Renaud Lavillenie och Sam Kendricks. Wojciechowski och Lisek betraktas också som fullblodsproffs – medan Duplantis ses som mycket spännande utmanare. Men ingen svensk medalj i kväll, tror till exempel Radiosportens expert Miro Zalar.

Vad ska han vara nöjd med? – Han bör vara nöjd med en topp 6-placering och jättenöjd med medalj.

Den svenska VM-truppen har drabbats av magsjuka – men smittan ska inte ha drabbat Armand Duplantis, än i alla fall.

– Det är ingen magsjuka inrapporterad från Duplantis läger. Skönt, säger Bengt Skött.

Läs också: Talangen till VM-final Duplantis, som är halvamerikan valde att representera Sverige och UIF (Uppsala IF Friidrott), anses vara en jättetalang och har både tagit U-18 VM-guld, U-21 VM-brons samt U-20 EM-guld.

Hur bra kan Duplantis bli? – Han är extremt bra för sin ålder med alla sina rekord i olika åldersklasser, inklusive juniorvärldsrekordet på 5,90 i våras i Austin, Texas.

– För att kallas världshoppare krävs det ändå att han blir stabil på höjder 5,80-5,90 i tävling efter tävling. Från den plattformen kan han sedan med en fullträff – eller flera – klara 6,00-barriären. Det gör han inom fyra fem år, enligt vad Lavillenie sa till mig här. Det sker snabbare, säger andra experter, säger Bengt Skött.

I kvalet såg 17-åringen nervös ut och hade problem redan på ingångshöjden 5.30 meter men lyckades att ta sig till final i sitt sista försök på 5.70.

Finalen startar 20.35 svensk tid.