I onsdags gjordes 99 livsmedelsinspektioner i Uppsala samma dag

Foto: Mostphotos/Johannes Erlandsson

På så många av de 99 restaurangerna och serveringarna i Uppsala fanns det möjlighet till handtvätt:

delningar

Den 10 april genomförde Uppsala kommun livsmedelsinspektioner på 99 restauranger och serveringar. En av de saker som kontrollerades var tillgången på den, för livsmedelshanteringen, väldigt viktiga möjligheten till handtvätt. Av de besökta verksamheterna hade 88 procent tillräckliga handtvättsmöjligheter.

– Det är glädjande att nästan 90 procent av de besökta livsmedelsföretagen uppfyller lagstiftningens krav. Samtidigt ser vi allvarligt på att det finns företag som saknade något så pass grundläggande som möjligheter att tvätta händerna ordentligt, säger Tobias Johansson, avdelningschef livsmedel i ett pressmeddelande.

Tillräcklig handtvättsmöjlighet innebär att det finns tillgång till rinnande varmt vatten, tvål och papper att torka händerna med. Den kontroll som miljöförvaltningens livsmedelsinspektörer genomförde 10 april innebar att handtvättsmöjligheter kontrollerades på 99 livsmedelsverksamheter under en och samma dag. Verksamheter som inte uppfyllde lagkraven, fick chans att direkt åtgärda problemet.

– God handhygien är ett måste när man hanterar mat på restauranger, kaféer eller andra typer av livsmedelsföretag. Bristande handhygien har visat sig vara en av de vanligaste orsakerna till matförgiftningar, säger Tobias Johansson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar