IKEA Uppsalas nya drag: "Säljer second hand"

Cecilia Lindqvist, marknads- och kommunikationschef IKEA Uppsala. Foto: Privat

Kunderna får ersättning för sina gamla IKEA-möbler och sedan säljer varuhuset möbeln vidare till nya kunder.

delningar

Under fredagen, den 12 april, hade IKEA Uppsala premiär för en ny typ av tjänst. För att uppmuntra återförsäljning av använda möbler kan kunder nu lämna tillbaka sina använda IKEA-möbler i varuhuset. Kunden får en ersättning för sin gamla möbel och sedan säljer IKEA den vidare till nya ägare.

– Kunder kan komma in med sina gamla IKEA-möbler som de känner har gjort sitt i deras hem. De är välkomna till oss på kundservice där vi tar hjälp av fyndavdelningspersonalen som gör en uppskattning av vad de tror att vi kan sälja möbeln vidare för. Sedan erbjuds kunden ett värdekort för det beloppet och så plockar vi in produkten på vår fyndavdelning. De här produkterna blir markerade med en symbol där det står att de är använda sedan tidigare, berättar Cecilia Lindqvist, marknads- och kommunikationschef IKEA Uppsala.

Anledningen? IKEA:s mål är att bli klimatpositiva till 2030. En viktig del är då att förlänga livet på produkterna genom att göra det enklare att ta hand om och ge IKEA-möbler ett andra liv. En annan stor del i detta är att designa produkter utifrån cirkulära principer och av förnybara och återvunna material.

– Det känns fantastiskt roligt att göra detta och det är helt i linje med vad IKEA globalt sett har bestämt, alltså att bli klimatpositiva till 2030, säger Cecilia Lindqvist, och fortsätter;

– Att vi gör det här i Uppsala känns helt rätt. Vi är en stad som ligger långt fram i vårt miljötänk och Uppsala är årets globala klimatstad.

Har ni fått in några använda möbler under helgen?

– Vi har faktiskt tagit emot fyra produkter under helgen och av dem har tre stycken redan fått ett nytt hem. När jag gick ner på fyndavdelningen var det bara ett second hand-soffbord kvar. Det är jättefint att vi har en efterfrågan. 

För att få lämna tillbaka produkter behöver kunden vara IKEA Family-medlem, vilket går att bli på plats i varuhuset. IKEA Uppsala tar av hygienskäl inte emot stoppade möbler, så som soffor eller fåtöljer, men däremot går det bra att komma in med soffbord, bokhyllor, garderober och dylikt. Kunderna behöver inte anmäla på förhand att de ska komma in med sina använda möbler.

– Möblerna ska vara hela, rena, monterade och funktionsdugliga för att vi ska ta oss an dem. Om möblera inte är det kan vi ändå ta emot dem och återvinner dem kostnadsfritt åt kunden, säger Cecilia Lindqvist.

Vad gör ni mer än att sälja second hand för att nå målet om att bli klimatpositiva till 2030?

– Sedan första september går alla våra hemleveranser från vårt varuhus till kunderna i Uppsala på biogas. Fram till 2020 kommer alla engångsartiklar i plast att fasas ut och i våra restauranger ökar andelen växtbaserade alternativ. Vi har även varit väldigt drivande i att hitta samarbeten som hjälper oss att bidra, så som Uppsalas klimatprotokoll, som vi är en aktiv del i. Det är väldigt medvetna besökare som kommer till varuhuset i Uppsala, och det hänger nog samman med att det år en studentstad och att miljön står högt på agendan, säger Cecilia Lindqvist.

IKEAs nästan 10 000 möbler stora sortiment ska designas utifrån cirkulära principer, vilket bland annat innebär att de ska vara gjorda av förnybara eller återvunna material.

– Vi har länge arbetat med att hjälpa våra kunder att förlänga livet på produkterna de har köpt. Man kan köpa ny klädsel till soffan, eller få hjälp med reservdelar om man har delar som försvunnit i exempelvis en flytt. Lika väl som att vi ska bli cirkulära så vill vi hjälpa våra kunder att också bli cirkulära, avslutar Cecilia Lindqvist.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar