Initiativ ska öka medvetenheten om tvångsäktenskap

Eva Christiernin (S), ordförande socialnämden och Helena Hedman Skoglund (L), ordförande utbildningsnämnden. Foto: Uppsala kommun.

"Vi måste agera för att inget barn i Uppsala ska giftas bort eller utsättas för könsstympning."

delningar

Sommarlovet är en period där vissa barn och ungdomar riskerar att utsättas för tvångsäktenskap och könsstympning och andra former av hedersrelaterat våld. För att öka medvetenheten om bland annat tvångsäktenskap har utbildningsnämndens ordförande Helena Hedman Skoglund och socialnämndens ordförande Eva Christiernin tillsammans tagit ett initiativ som går ut på att uppmana samtliga lärare i Uppsala att hålla ögonen öppna.

Syftet är att lärarna ska kolla lite extra efter tecken på att någon elev riskeras att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck.

– Vi måste agera för att inget barn i Uppsala ska giftas bort eller utsättas för könsstympning. I skolan möter vi barnen varje dag och att vi är uppmärksamma och agerar kan vara barnets räddning, säger Helena Hedman Skoglund, ordförande utbildningsnämnden, i ett pressmeddelande.

Brevet till lärarna innehåller även information om var de kan vända sig för att få stöd och hjälp med att göra en orosanmälan.

— Sommarlovet ska vara något att se framemot. Vi behöver vara många som samarbetar så att alla Uppsalas ungdomar kan garanteras den frihet som många av oss tar för given, säger Eva Christiernin, ordförande socialnämnden.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar