Initiativrika ungdomar lagar mat för klimatet: "Vill inspirera"

Tre ungdomar provar på att starta eget i sommar, och lagar vegetariska och billiga lunchlådor.

7 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det var i början av vårterminen som ungdomarna som då gick i första klass på gymnasiet fick möjligheten att söka till ett kommunalt initiativ vid namn Rookie Startups. Konceptet är att ungdomar under fyra veckor får prova på att starta upp ett företag och ha det som sommarjobb.

17-åringen Ruben Pettersson var snabb med att söka och nu har han och hans två vänner, Lovisa Andersson och Albin Wijana startat upp deras egna företag för sommaren: Green Express.

– Vi kom på idén tillsammans att laga lunchlådor. Nu på sommaren finns det många sommarjobbare, och andra, som kanske inte orkar laga matlådor så då har vi fixat fram ett billigt och klimatsmart alternativ, säger Ruben Pettersson till 24Uppsala.

Ungdomarna vill inspirera andra till att laga mer vegetarisk och således mer klimatsmart mat. Det är olika rätter varje dag som ungdomarna lagar tillsammans. De ger ut menyer så att man kan förbeställa antingen en enskild dag, eller matlådor hela veckan. Dessutom erbjuder de hemkörning.

– Varje matlåda kostar 40 kronor, så det är billigare än på restaurang. Första veckan var uppstartsvecka, men nu när vi har varit igång i snart en vecka har vi sålt nästan 100 matlådor, så det är rätt bra, säger Ruben Pettersson.

Det bästa för ungdomarna är när det är företag som beställer flera matlådor på en gång, men även privatpersoner kan beställa och antingen få maten levererad eller hämta upp maten. Green Express har samarbetat med ett annat RS-företag som gör läger för barn, vilket han beskriver har varit en utmaning.

– Det är svårt att beräkna hur mycket man ska laga och så att det blir färdigt vid rätt tid.

Ruben och hans kompisar bakom företaget har lärt sig mycket kring hur mycket jobb det är som ligger bakom grundandet av företag, men har också haft roligt tillsammans.

– Vi hoppas på att få ordentligt med leveranser och nöjda kunder så att det kan bli en större grej med bred kundkrets, säger han och avslutar.

– Det här med RS är ett väldigt roligt initiativ, man lär sig verkligen väldigt mycket och man har väldigt kul.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar