Inredningsexperten: Fem tips för din sommarstuga

Pressfoto: Novasol.

Nästan hälften av alla som äger ett fritidshus har ärvt det. Inredningsarkitekten Lotta Jansson ger tips om hur du bäst inreder det.

delningar

Enligt en undersökning gjord av Novus på uppdrag från Novasol har nästan varannan, 43 procent, av alla fritidshusägare ärvt sitt hus.

Det innebär oftast att man inte bara ärver ett hus, utan också ett hem fyllt av möbler och minnen. Novasol ger därför tips på hur du kan få inredningen att fungera.

– Nästan hälften av alla som äger ett fritidshus har ärvt det och kanske har många fina barndomsminnen där. Men samtidigt ska man göra huset till sitt och det kan vara svårt när möbler och ting har ett sentimentalt värde, säger Torbjörn Fredman, Nordenchef för Novasol.

Hela sju av tio av de tillfrågade i undersökningen tycker att inredningen i fritidshuset är viktig, samtidigt beskriver nära varannan sin inredningsstil i fritidshuset som en blandning av flera olika stilar. Hälften av alla har ärvda möbler i boendet.

– Ett hem kan ha flera stilar, gammalt och nytt ger ofta en personlighet i hemmet. Men det gäller att hitta sig själv i inredningen, våga fundera på vad man tycker om och göra sig av med det som inte känns rätt. Det är lätt att glömma inredningen i våra fritidshus, men det är lika viktigt att trivas där som hemma, säger Lotta Jansson, inredningsarkitekt.

Fem värdefulla tips från inredningsarkitekten Lotta Jansson:

1. Oftast är det svårt att göra sig av med ärvda möbler som har ett sentimentalt värde, men här gäller det att rannsaka sig själv. Börja med att välja ut de möbler som är fina eller som betyder extra mycket för dig. Dela upp allting i spara, skänka, sälja och slänga.

2. Gå igenom alla rum och se över vilken typ av möbler behöver du? Kanske finns det redan en bra förvaringsmöbel, men som kan målas om i en mer passande färg.

3. Försök hitta en röd tråd mellan rummen för att skapa ett lugn i hela hemmet. Är rummen mindre så var försiktig med att övermöblera dem, hitta bra förvaring och smarta lösningar.

4. Ta tid på dig när du skaffar nya möbler och vänta hellre än att köpa allt på en gång. Det ska kännas rätt och möblerna ska finnas där länge. Går det att göra om något som redan finns?

5. Att göra om behöver inte innebära att byta ut allt, de små detaljerna som textilier är lätt att byta ut och det som gör hemmet ombonat och personligt

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar