Integration med skateboard

Trots att Sverige kritiserats för brister i sitt integrationsarbetet, finns goda exempel ute i landet. Bland annat, Hela Sverige rullar där skateboarden gör vägen in till samhället lite enklare.

delningar

En otippad lösning för att integrera nya samhällsmedborgare in i landet, är integration genom skateboarding. Det är den ideella föreningen, Hela Sverige rullar som fick idén om att bygga skateramper på asylboenden och ordna olika skateevents. Syftet med idén är att ge ungdomar med olika bakgrunder en plattform där de kan mötas över ett gemensamt intresse, samtidigt som de aktiverar sig fysiskt. I Uppsala har föreningen bidragit till en ramp som ligger vid Älby Herrgård norr om Uppsala.

– Ungdomarna tycker att projektet har varit toppen och det har lockat till mycket skratt. Lånebrädorna har varit utlånade konstant. I Älby fick vi höra att rampen gjorde att några ungdomar fick med sig kompisar från skolan hem, bara för att de ville prova rampen, säger Fabian Ryd som är en av initiativtagarna.

– Det var under den första flyktingvågen som vi kände att vi skulle försöka bidra med något som gett oss själva väldigt mycket. Vi funderade på hur vi skulle nå ut till de människor som kommer och inte har någonting. Det var då vi kom på idén om att bygga skateboard-ramper på asylboendena, berättar initiativtagarna i ett Youtube-klipp om föreningen.

Föreningen har genom olika samarbeten och sponsorer bidragit till ramperna. Den senaste sponsorn är kaffemärket, This Cup Counts, där 20 kronor per sålt kilo kaffe går till lokala initiativ som gör gott i samhället.

– Det är fantastiskt att se ungdomar mötas naturligt genom skateboardåkningen och ett gemensamt intresse. Vi tror att det är lättare att ta sig an ett nytt land och en ny kultur om man har något att identifiera sig med som man kan dela med folk som redan bor i landet.

Hela Sverige rullar har fler skateboardprojekt på gång. Bland annat har föreningen under 2018 inlett ett samarbete med Sveriges Skateboardförbund (SSF), och projektet, Hela orten rullar som främst riktar sig till föreningar som inte har kommit igång med integrationsarbete eller vill utveckla sitt befintliga. Mer om projekten går att läsa på föreningens hemsida.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.