Interaktiv kväll tar unikt grepp om påsken: "Kul och spännande"

Stort intresse inför eventet i Uppsala – biljetterna sålde slut på drygt två veckor.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

På skärtorsdagen den 18 april hålls den interaktiva kvällen "Påsken" på Östgöta nation i Uppsala. Under kvällen kommer de 30 deltagarna tillsammans med ett tiotal konstnärer och teoretiker att söka en nykläckt betydelse av påskfirandets kärring.

– Med hjälp av alla sinnen kommer deltagarna att undersöka påsken och och påskkärringens betydelse. Teoretiker och konstnärer kommer att leda deltagarna genom olika rum och våningsplan med olika teman och konstnärliga upplevelser. Det kommer även att serveras en middag som tolkar påsken, säger arrangören och tillika konstnären Tove Berglund.

"Påsken" ingår i triologin "Årets händelser" som undersöker påsken, midsommaren och julen. I november förra året arrangerade man "Begravning1" på alla helgons dag, som var den sista delen i triologin "Livets händelser"

Till vänster: Dramatikern och regissören Stina Kajaso och Tove Berglund. Foto: Klara G.

Hur har ni valt ut medverkande teoretiker och konstnärer?

– Vi har träffat många olika konstnärer och teoretiker och utifrån de vi har träffat har vi valt ut de som vi tyckt haft de mest intressanta utgångspunkterna. Vi kommer att ha med allt ifrån dragqueens med sina berättelser till religionshistoriker som forskar och skrivit mycket om bland annat häxor och hur svart konst kunnat tolkas som en symbol för kvinnans frigörelse.

Den övergripande ambitionen med kvällen är att gå till botten med och att deltagarna ska få bilda sig en egen tolkning av av påskkärringens betydelse.

– De som kommer ska få en upplevelse av att påskkärringen är laddad med olika saker och att häxan ses som ett ont väsen och en feministisk ikon, säger Tove Berglund.

Intresset för eventet har varit stort. På bara två till tre veckor sålde biljetterna slut – men för den som är intresserad att gå finns fortfarande en chans.

– Även om biljetterna tagit slut finns en väntelista man kan skriva upp sig på, den har vi för att fler ska kunna gå om det skulle bli avhopp.

Nu är det bara några veckor kvar tills kvällen äger rum – hur känns det?

– Det känns både kul och spännande. Jag har lärt mig otroligt mycket under tiden vi har producerat det här.

FAKTA

Här är deltagarna på helkvällen "Påsken":

Konstnären Tove Berglund, konstnären Stina Kajaso, darqueensen Carnita Molida & Shade Bornbitter, författaren Lisa Carlsson, konstnären Ellen Norlund, religionshistorikern Per Faxneld, kocken Kristin Bergman, folklivsforskaren Tommy Kuusela, fotografen Miranda Ivarsson, ljusdesignern Anton Andersson och filmregissören Oskar Gullstrand.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar