Laddar

Intyg ska få bort fuskare från körkortsprovet

Fuskare ska få det svårare vid körkortsprovet. - Foto: Mostphotos

Den som fuskar på körkortsprovet riskerar polisanmälan.

delningar

Enligt Berit Johansson, förbundsordförande på Sveriges Trafikutbildares Riksförbund, STR, har fusket pågått under lång tid och blir bara mer avancerat med tiden.

– Man använder kameror och grejer, en liten sak som inte är större än en knapp och genom att provet syns genom kameran kan en andra part utanför provsalen delge korrekta svar till den som gör provet, säger hon till Lokaltidningen.

För att få bukt med problemet inför Trafikverket nu ett tydligare intyg där man bedyrar att man inte ska fuska. Det finns ingen brottsrubricering mot att fuska på ett körkortsprov, men bryter man mot det påskrivna intyget kan det leda till en polisanmälan för osant intygande.

Tidigare har en fuskande person dessutom själv kunnat boka nästa lediga prov för att göra om det. Det ändras nu och framöver måste den som har fuskat bli kontaktad av Trafikverket som tilldelar personen ett nytt provtillfälle.

– Det här är ytterligare ett välkommet steg för att främja trafiksäkerheten, säger Berit Johansson.

Åtgärden är inte den första och för tre år sedan skapades ett nytt kunskapsprov där frågorna slumpades, vilket enligt Berit Johansson har gett effekt. Dessutom kommer mobiltelefoner att förbjudas där kunskapsprov skrivs.

Relaterade artiklar