Laddar

Isracingförararen siktar på VM – mot alla odds

I våras bröt Jonas Andersson både rygg och nacke i en våldsam krasch. Knappt ett år senare har Uppsalabon siktet inställt på VM.

delningar

Efter att ha ägnat största delen av karriären åt speedway skulle den nyblivne isracingföraren Jonas Andersson, 27, köra en långbanetävling i Tyskland. Då skedde det varje åkare fruktar för.

– Jag körde några träningsvarv och gjorde mig redo för starten. Då upptäckte jag att jag glömt att ta mig på skyddsmasken, men då var det för sent, säger han.

I andra svängen forcerade han fram på insidan och hamnade i ”sprutkvasten” från de andra förarna och fick ta emot mängder av grus i ansiktet.

– Det blev helt svart framför ögonen och nästa sekund var jag på väg mot sargen i full fart.

Därefter flög han över styret och landade på huvudet. En ambulanshelikopter körde honom direkt till sjukhus. Där konstaterades frakturer på både rygg och nacke. En ljusningen var dock att han fortfarande hade känsel i benen.

 

Jonas Andersson på sjukhuset i Berlin. Foto: Privat.

Vi backar bandet lite. Uppsalabon Jonas Andersson är uppvuxen i Hallstavik utanför Uppsala. Redan som liten följde han med sin pappa och farfar på speedway för att titta på Rospiggarna. Där startade hans intresse för sporten.

Under sin speedway-karriär har han bland annat avverkat tre år på speedwaygymnasiet i Hultsfred och haft proffskontrakt med Newport i England.

 

Så här såg motorcykeln ut efter kraschen. Foto: Privat.

Vid tiden för den dramatiska kraschen i Tyskland, i början av maj 2017, hade han precis börjat köra isracing – och hade direkt fastnat. Efter skadan väntade nio veckor av sjukskrivning och rehabträning. Men någon tanke på att ge upp satsningen på sin nyfunna sport fanns aldrig.

– Jag hade hade bestämt mig. När kroppen fungerar ska jag köra hoj igen. Senare på hösten testade jag att köra cross och trots några vurpor hade jag varken ont i ryggen eller nacken.

Trots att skadan satte en del käppar i hjulen i förberedelserna inför säsongen lyckades han ta en sjätteplats på SM i isracing. Inför nästa säsong är siktet inställt på VM.

– Men först måste jag slå de befintliga svenska förarna för att få en plats i VM-kvalet, säger han.